<

"Stav BiH o Kosovu isti kao i Srbije"

Sreda, 06. decembar 2017, 16:32

|

Izvor: Politika,RTS,RSE

|

|

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH da ta zemlja ima isti stav o Kosovu kao i Beograd, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o tome.Aleksandar Vučić je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem, rekao da su on i članovi Predsedništva imali duge razgovore, a da su potom razgovarale i državne delegacije.
 
Jedno od pitanja o kojem se danas razgovaralo u Beogradu je stav BiH o Kosovu. Vučić dodaje da je zahvalan članovima Predsedništva, pre svega predsedavajućem Draganu Čoviću koji je pokrenuo tu temu.
 
Dogovoreno je, ističe, da BiH o Kosovu ima isti stav kao i Beograd, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav o tome.
Predsednik Srbije je objasnio da je to stav Predsedništva BiH i istakao da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela.
 
Predsedavajući predsedništva BiH Dragan Čović naveo je da su se teme o kojima su razgovarali dominantno odnosile na to kako poboljšati bilateralnu saradnju dve zemlje i na koji način otkloniti otvorena pitanja koja opterećuju odnose.
 
Naglasio je da ekonomsku saradnju samo treba ohrabrivati i otklanjati barijere da bude još izraženija na svim nivoima.
 
"Naš zajednički stav u BiH je da moramo rešiti pitanja dobrosusedskih odnosa kako sa Crnom Gorom, gde smo rešili pitanje granica i ja bih rekao ostavili iza sebe sva otvorena pitanja, na isti način ćemo to morati uraditi sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom", rekao je Čović.
 
Kada je reč o pitanju razgraničenja naveo je da je model načelno prihvaćen.
 
"Ovaj predlog kada je u pitanju granica i danas je kao model manje-više prihvaćen načelno, moraćemo zajedno sva trojica preko naših predstavnika u mnogo intezivnijoj komunikaciji sa vama doći do konačnog rešenja, da to pitanje ostane iz nas na tragu ovog modela koji je čini mi se pravičan za obe strane, čak ja bih rekao džentlmenski u nekim elementima, ali zbog složenosti odnosa u BiH morate razumeti da mi u BiH teže dogovaramo", dodao je Čović.
 
Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić članovima Predsedništva BiH organizovao svečani doček ispred Palate "Srbija".
 
Izetbegović: O spoljnoj politici BiH se odlučuje u Sarajevu
 
Iako je, nakon sastanka tročlanog Predsedništva sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, bilo planirano da se samo Vučić i predsedavajući Predsedništva Dragan Čović obrate medijima, u jednom trenutku je reč uzeo i Izetbegović koji se osvnruo na Čovićevu izjavu da će se Bosna i Hercegovina usaglašavati sa Srbijom po pitanju osnosa prema Kosovu.
 
"Ja sam zamolio gospodina Čovića danas da ovu stvar eventualno iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika BiH vodi u Bosni i Hercegovni, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja", rekao je Izetbegović.
Facebook

Vreme