Statuti opština sa severa na proveri

Utorak, 18. mart 2014, 16:33

|

Izvor: RTV Mir

|

|

LEPOSAVIĆ, 18.03.2014. - Koordinator tima za osnivanje ZSO kaže da čelnici opština sa severa Kosova tek treba da ustanove da li postoje nepravilnosti u statutima Leposavića i Zvečana.

 

Usklađivanje statuta tih opština sa ustavom i zakonima Kosova zahteva kosovsko Ministarstvo za lokalnu samoupravu.

"Mi smo statute usvojili, oni su naveli da neki članovi nisu u skladu sa nekim zakonima. Treba da vidimo koju promenu oni traže, šta reguliše taj član, a šta smo mi stavili, pa da odlučimo da li je u skladu ili nije", kazao je Dragan Jablanović.

Jablanović, koji je i gradonačelnik Leposavića, objasnio je da ako za 30 dana opštine usklade statute s Ustavom, oni ostaju važeći, a da će ako to ne urade Priština ostaviti sudu da odluči o validnosti statuta. 

Prištinski dnevnik Koha ditore navodi danas da ako opštine na severu, gde su Srbi većina, u roku koji im je određen ne budu izvršile izmene, Vlada Kosova može doneti odluku o raspuštanju skupština opština. 

Jablanović je dodao da zahtev da opštine Leposavić i Zvečan prilagode svoje statute Zakonu o lokalnoj samoupravi Kosova i Ustavu, ne bi trebalo da utiče na formiranje Zajednice srpskih opština. 

On je kazao da formiranje ZSO zapravo koči to što Priština nije poštovala Briselski sporazum i nije uskladila svoje zakonodavstvo koje bi prepoznalo instituciju Zajednice. 

Koha danas piše da su statuti opština, usvojeni 12. marta, poslednjeg dana zakonskog roka, u suprotnosti s Ustavom Kosova i Zakonom o lokalnoj samoupravi zato što na njima nema natpisa "Republika Kosovo", a kao osnov za njihovo donošenje pominju se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. 

Kosovsko Ministarstvo danas je takođe saopštilo da je u toku procena statuta opštine Zubin Potok.

Izvor: Beta, B 92

Facebook

Vreme