Srpski parlament: Što pre formirati ZSO

Utorak, 03. decembar 2013, 16:10

|

Izvor: RTV Mir

|

|

BEOGRAD, 03.12.2013. - Poslanici Skupštine Srbije ukazali da je posle izbora na Kosovu najvažnije brzo formiranje Zajednice srpskih opština i jačanje srpskog korpusa u pokrajini.

 

Poslanik SPS Đorđe Milićević rekao je da je izlaskom Srba na lokalne izbore na Kosovu ostvaren suštinski cilj da Srbi dobiju legalno i legitimno izabrane predstavnike vlasti, koji će učestovati u svim narednim zvaničnim razgovorima i dodao da je sada važno da se otpočne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Milićević je ukazao na to da je bitno što će gradonačelnik severne Kosovske Mitorvice biti Srbin, budući da će taj grad biti sedište ZSO. 

"Srbi na Kosovu i Metohiji su pokazali zrelost, poslušali stav Srbije, a sada je naš zadatak da krenemo u realizaciju formiranja Zajednice srpskih opština, naš zajednički zadatak je da radimo na grupisanju srpskih političkih snaga na Kosovu”, rekao je Milićević novinarima u parlamentu. 

Prema njegovim rečima, suština je u tome da je samo jedinstvena borba u odbrani nacionalih i državnih interesa garant opstanka onih koji žive na Kosovu. 

Lider LDP Čedomir Jovanović ukazao je na važnost toga da se političkim sredstvima pokuša pronaći odgovor za problem srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. 

"Bilo bi dobro da, bez obzira na procenat onih koji su učestvovali na izborima, Srbija učini sve kako bi ojačala sporazum sa Prištinom, a srpska zajednica pronađe rešenje svojih problema uz novu vrstu dijaloga sa Prištinom i uz stalne veze sa Beogradom", rekao je Jovanović. 

On je ponovio da je ono što je dogovoreno u Briselu maksimum koji je Srbija mogla da očekuje u ovom trenutku i da je pre pet ili 10 godina moglo više da se očekuje, ali da su šanse propuštene. 

Šef poslanika DS Borislav Stefanović rekao je da se nada da će završetak lokalnih izbora na Kosovu doneti pre svega mir i stabilnost i da će doći do brzog formiranja ZSO, čija snaga i uticaj, kako je rekao, tek treba da se vide i dobiju potvrdu. 

On je naveo da će to u velikoj meri zavisiti od političke snage i podrške Beograda, a DS će, kako je naveo, dati podršku svemu što vodi daljoj stabilizaciji i jačanju snage ZSO. 

"Smatramo da je to u nacionalnom i državnom interesu. Problem je u tome što ima previše pitanja, a premalo odgovora i jasnih intencija šta će ZSO da radi i na koji način će da dovede do jačanja srpskog korpusa na Kosovu i Metohiji", rekao je Stefanović.

Izvor: B 92

Facebook

Vreme