"Srpska lista" ne odustaje od svojih uslova za ulazak u Vladu Kosova?

Sreda, 06. avgust 2014, 17:08

|

Izvor: Kossev.info

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Poništenje i stopiranje privatizacije u srpskim sredinama, stvaranje uslova za održiv povratak Srba, povratak imovine SPC i formiranje Zajednice srpskih opština su četiri glavna uslova Srpske liste za ulazak u buduću Vladu Kosova.
 
Predsednik Srpske liste, Aleksandar Jablanović je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da je za Srpsku listu bitno da se opstanak Srba i nealbanaca na Kosovu bazira na održivoj osnovi. 
 
On takođe tvrdi da bez poništenja privatizacije i nekih bitnih ustupaka manjinskim zajednicama nije moguće očekivati izvesnu budućnost na Kosovu.
 
„Za nas je potpuno neprihvatljiv način privatizacije koji je do sada vršen. To je privatizacija po principu prodaje imovine u bestenje i ni jedna firma nije zadržala prvobitni oblik poslovanja," rekao je Jablanović pojasnivši da su za Srpsku listu ključne firme kao što su "INEX Ski centar", "Ratar", "Trepča" i "Ivo Lola Ribar".
 
"Za nas su od ključne važnosti firme kao što su "INEX Ski centar" na Brezovici, preduzeće "Ratar" u Gračanici, "Trepča" na Severu Kosova i Metohije, i ostali privredni subjekti na Severu Kosova i Metohije, uključujući i preduzeće "Ivo Lola Ribar" u Štrpcu," objasnio je Jablanović.
 
On dodaje da to, koliko će budući premijer i buduća većina prihvatiti te uslove, nije na njima, ali i da bez tih uslova neće prihvatiti da podrže budućeg premijera i buduću vladu.
 
Jablanović je naglasio i da konkretnih razgovora oko eventualne koalicije za formiranje Vlade nije bilo, te da se čeka na konačnu odluku Ustavnog suda o ustavnosti izbora predsednika Skupštine Kosova od 17. jula.
 
„Imali smo poziva i od jedne i od druge strane, da budem iskren, ali nikakvih zvaničnih razgovora na tu temu nije bilo. Mi želimo da sačekamo odluku Ustavnog suda nakon koje ćemo da krenemo u pregovore o formiranju buduće vlade ukoliko lice koje bude proglašeno za mandatara bude pozvalo srpsku listu na razgovore oko formiranje vlade. Za Srpsku listu je bitno kakvu će politiku buduća vlada sprovoditi, a ne koliko ćemo ministarskih mesta dobiti i ko će biti funkcioneri te vlade," rekao je Jablanović.
 
Podsetimo, na konstitutivnoj sednici kosovskog parlamenta izglasan je predsednik Skupštine uz pomoć i predstavnika Srpske liste, koji su, iako prvobitno najavli da će ostati neutralni do utvrđivanja koja od albanskih stranaka ima većinu, ipak dali podršku koaliciji okupljenoj oko stranke Ramuša Haradinaja, LDK i stranke Fatmira Ljimaja, a koju podržava i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti. 
 
Upravo je poslanica Srpske liste iz Leposavića, Milka Vuletić, nakon što je preuzela predsedavanje parlamentom, na glasanje za predsednika Skupštine stavila Isu Mustafu. Svih devet poslanika Srpske glasalo je za Isu Mustafu, kandidata za predsednika Skupštine ispred koalicije stranaka Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja i stranke Ise Mustafe. 
 
Međutim, konačnu odluku o ovom izboru daće Ustavni sud Kosova od koga je zatražena ocena ustavnosti, te tako ni dva meseca nakon nakon vanrednih kosovskih parlamentarnih izbora nova kosovska vlada nije formirana. Nakon sednice Ustavnog suda Kosova, koja je zakazana za 18. avgust, na kojoj će se raspravljati o ovom pitanju, biće jasnije da li je nova kosovska vlada bliža novim parlamentarnim izborima, ili svom konačnom formiranju. 
Facebook

Vreme