Srbija ne izbacuje UN iz pregovora

Ponedeljak, 10. februar 2014, 16:21

|

Izvor: RTV Mir

|

|

BEOGRAD, 10.02.2014. - Premijer Dačić izjavio da će na sednici SB UN, koja se danas održava u Njujorku, ukazati na probleme na KiM koji se tiču nepoštovanja osnovnih ljudskih prava.

 

On je takoiđe rekao i da će govoriti i o pitanju bezbednosti i imovine Srpske pravoslavne crkve.

Dačić je, u izjavi RTS, rekao da je veoma važno napomenuti da Srbija ne želi da u potpunosti "izbaci" UN iz procesa pregovora sa Prištinom.

"Prethodna vlada je rezolucijom Generalne skupštine prihvatila da se dijalog vodi uz posredovanje Evropske unije, ali sve to na osnovu mandata koji postoji na osnovu Rezolucije 1244", rekao je Dačić i istakao da Srbija nije, niti će promeniti stav o statusnom pitanju Kosova i Metohije, ali da radi na normalizaciji odnosa. 

"Ukoliko neko želi da se razgovara o ovom pitanju, mi smo spremni. To pitanje nije konačno rešeno kao što kaže Priština, nije rešeno zato što bez saglasnosti Srbije i bez dogovora sa Srbijom to pitanje se nikada ne može rešiti, pre svega ne može se rešiti bez Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić. 

On je najavio i da će pomenuti hapšenja na Kosovu tokom poslednjih desetak dana, pre svega hapšenje jednog od kandidata za gradonačelnika severne Mitrovice Olivera Ivanovića, kao i još nekoliko pitanja za koje Srbija smatra da narušavaju stabilnost na Kosovu. 

Dačić je rekao da posle Njujorka odlazi u Brisel gde će sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje EU, nastavili razgovore o pravosuđu sa predstavnicima Prištine. 

"Mi smo izneli naše kompromisne predloge, ne znam šta mi još možemo da uradimo. Očigledno da je Tači u ovo predizborno vreme procenio da mu ne odgovara da pravi političke kompromise i pitanje je da li ce uopšte biti moguće doći do kompromisa", rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug, B 92

Facebook

Vreme