Srbi obišli groblje u južnom delu Mitrovice

Subota, 07. jun 2014, 16:54

|

Izvor: Društvo,Tanjug,KIM

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Blizu 500 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada.Srbi su do groblja u južnom delu Mitrovice, na kome je oko 90 posto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima i ovoga puta bez pratnje Kosovske policije.
Zadušnice su, prema njihovim rečima, jedina prilika kada mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.
Slavica Jargić iz Kosovske Mitrovice obišla je grobove svojih roditelja, rođaka i prijatelja čiji su nadgrobni spomenici, kao i većina na ovom groblju porušeni. Jargićeva kaže da, iako je svaki put put sve vise porušenih spomenika, dobro je što grobovi mogu da se obiđu, makar i samo na Zadušnice.
“Kad dođe vreme neka svako plati svoj dug i neka odgovora na tom sudu kad dođe, mrtvi nikome ne smetaju, mi nismo dirali ničija groblja i ne želimo da diramo, a Bog neka vrati svakom kako je radio, ja nemam da kažem ništa drugo”, kazala je Jargić.
Miroljub Filipović je iz Kosovske Mitrovice, trenutno živi u Beogradu ali dolazi za svake Zadušnice. I on kaže da se spomenici sve vise ruše i da mrtvi smetaju onima koji hoće da nam zatru tragove, da smo ikada bili ovde.
"Sada obnovu rade, ali teško je obnoviti ono što je urađeno, to se ne može nikada obnoviti. To je ostalo urezano u sećanju i duši, nazovite kako hoćete, to se ne da obnoviti nikako, tragovi su ostali. Sad, ko je kriv... svi pomalo”, rekao je Filipović.
Viktorija Zamfirović iz Kosovske Mitrovice, takođe, dolazi na svake Zadušnice. Ovde joj je sahranjen suprug, roditelji i rođaci. Ističe da da već 15 godina gledamo istu sliku polomljenih spomenika.
“Nije prošlo možda par meseci posle rata, sve je razrušeno, sve polomljeno, katastrofa. Šta da se vidi, 15 godina gledamo istu sliku, istu scenu, pravi vandalizam. Žalosno je, nažalost kad im mrtvi smetaju, i spomenici, šta da se priča dalje”, kazala je ona.
Zoran Zamfirović je raseljeno lice iz južnog dela Kosovske Mitrovice. Na svake Zadušnice dolazi da obiđe grobove najmilijih. Zamfirović ističe da je ovo što se dešavalo na pravoslavnom groblju tragedija i vandalizam i da mrtvi doživljavaju svojevrstan pogrom.
“Iako smo mi živi doživeli pogrom, i njih uništavaju, prekopavaju grobove, rovare, sve je polomljeno, uništeno... Uvek kad dolazimo na Zadušnice ili povodom nekog pravoslavnog praznika vidimo da su spomenici ponovo razrušeni, polomljeni, da su ograde odnešene... To može samo nečovek, ovo svestan um ne može da uradi”, naglasio je Zamfirović.
Protojerej stavrofor Milija Arsović iz hrama Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice izjavio je da smo danas svedoci još jedne velike neodgovornosti institucija iz juznog dela Kosovske Mitrovice obzirom da su zaduženi čišćenje i uređenje groblja, ali danas se moglo videti da je trava pokošena na svega nekoliko mesta dok je velika većina i dalje obrasla u travu i korov.
“Oni ubeđuju i pričaju stalno da nešto čiste, da nešto korisno rade za srpski narod. Nisu mogli da nas uvere niti nas uveravaju, nadamo se da da Bog da bude dobro, ali ono što smo danas videli ovde je zaista jedna velika katastrofa. Vidimo da to zaista nekvalitetno i neodgovorno rade. Očiste možda jedan grob, dva, deset preskoče... zaista nemam reči i nemam komentara”, istakao je protojerej Arsović.
U juznom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju unisteno je oko 90 posto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećenog spomenika.
 
Facebook

Vreme