Spreman tim za implementaciju

Petak, 07. jun 2013, 19:53

|

Izvor: RTV Mir

|

|

KiM, 07.06.2013. - Šef Euleksa Bernd Borhart rekao je danas da je ta misija već odredila ljude koji će pomoći sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Borhart je u intervjuu za agenciju Beta istakao da plan za primenu sporazuma još nije gotov i da tek predstoji da se vidi kako će on izgledati posle završetka pregovora.

"Mi smo spremni da pomognemo da sporazum bude sproveden. Već smo odredili ljude koji će kontrolisati i davati konkretne savete u oblasti pravosuđa i policije, i videćemo gde će nas taj proces odvesti", kazao je šef Euleksa.

Na pitanje da li očekuje probleme na terenu zbog primene sporazuma, on je naveo da "obe strane moraju da shvate kakve im koristi dogovor donosi".

"Verujem da sporazum donosi dobrobit svim ljudima na Kosovu, a mi smo uključeni u taj proces kako bi pomogli uspostavljanje vladavine prava. Mi moramo da imamo i na severu Kosova funkcionalan pravosudni sistem i policiju", ocenio je Borhart.

Prema njegovim rečima, Euleks ima dobru saradnju i sa Srbima i sa Albancima, a nedavni protesti u Prištini usmereni protiv Misije, posle hapšenja bivših pripadnika OVK, predstaljaju nezadovoljstvo grupe građana.

"Ne bih rekao da smo imali problema sa albanskim narodom. U pitanju je određen broj ljudi, njih 500 je demonstriralo zbog hapšenja bivših pripadnika OVK-a koji su osumnjičeni za ratne zločine. Postoji percepcija u narodu da Euleks podržava procesuiranje ratnih zločina samo protiv Albanaca, što nije tačno", kazao je šef Euleksa.

On je dodao da je svesta da pojedini ljudi "ne vole ono što radi Euleks", ali i da je spreman da sa njima razgovora i reši sve nesuglasice.

Borhart je negirao da su tužioci i sudije Euleksa pod političkim pritiskom, već je naglasio da oni donose odluke u skladu sa zakonom.

Izvor: VestiOnline

Facebook

Vreme