Video

Spot za pesmu "Ivana" grupe EL 34

Nedelja, 09. septembar 2018, 14:18

|

Izvor: RTV Mir

|

|

LEPOSAVIĆ - Ideju, tekst i muziku potpisao je sam Radosavljević, aranžman je radio Savo Kostić, produkciju Dušan Popović, a na pesmi je radio, kako je sam Radosavljević pojasnio, veliki umetnik i gitarista poznat po nadimku Zike.„U suštini je to moj osećaj, moja pesma, moja Ivana i to je samo pretočeno u muziku onda kada sam imao svoj bend, pa smo zajedno to proizveli u zvuk. Svo unutrašnje osećanje u pesmi je lično moje,“ kaže Radosavljević.Pojasnio je i odakle ideja za ovu pesmu.
 
„To se uvek veže za neke osobe, situacije, okolnosti, vreme, nekakav miris u vazduh, mladost pre svega – osećaj koji ne može da se vrati nikada, osim ako ga rečima ne opišete ili muzikom objasnite. Samo tako, samo na ta dva načina možete baš to vreme, taj osećaj, utisak da vratite,“ kazao je.
 
Iza Radosavljevića su godine iskustva u muzici i pisanju, pitali smo ga i da otkrije kako je počeo da piše.
 
„Kao svaki Titov pionir, onda kada smo se lako zaljubljivali i još lakše odljubljivali, mi smo pisali pesme, prosto je i u školskom programu bilo predviđeno čak i to da se između ostalih pismenih sastava pišu i pesme. Tako sam i počeo da pišem,“ objasnio je.Sve što je nastalo posle „pionirskog dela života“ bilo je ozbiljnije, dodao je, dajući i svojevrstan recept za usavršavanje tehnike i znanja pisanja.
 
„Što sam više čitao literaturu i rusku i svaku drugu, rusku – jer su to klasici pa se do njih najčešće dolazi u našem društvu, a potom i drugi pisci – iz toga se stvorio osnov da se shvati kako rečima može da se napiše ono što svako od nas misli, ali ipak ne ume rečima da iskaže. To je ono što je veština koja se stiče velikim radom i trudom, uz mnogo čitanja. Kasnije sam to unapređivao kroz muziku, poput Hermana Hesea i igre staklenih perli – to je nešto što se prepliće u životu. Umetnost nije jednoznačna, čak se i druge oblasti, poput matematike mogu povezati sa oblašću koju mi zovem umetnost, a suštinski je izvorište života i razumevanje života kao pojma, poimanja i kao načina kako se kroz ovaj život koji imamo i prolazi,“ govori.
 
„Od Skoplja do Kragujevca nije bilo bolje muzičke scene osim u Mitrovici.“
 
„Mi nismo imali nekog ko je mogao da nas nauči. Mitrovica nam je bila prilično daleko. Mitrovica je imala talente, znanja, školu, jedni drugima su to prenosili, ali mi smo imali želju. E ta želja je upravo ono što je mene navodilo na to da stvaram nešto. Želja je bila da pred prijateljima pokažem nešto što sam radio.“, zaključio je Radosavljević

 

 

 

Facebook

Vreme