Spahiju: Pokušaj stvaranja entiteta

Subota, 07. decembar 2013, 16:21

|

Izvor: RTV Mir

|

|

PRIŠTINA - Analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da se Zajednicom srpskih opština pokušava stvoriti srpski entitet na Kosovu, što neće dobrineti stabilnosti.

Ocigledna je težnja Beograda da Kosovo bude podeljeno u entitete koji će ličiti na Bosnu i Hercegovinu. Ako postoje ambicije da se od Zajednice srpskih opština pravi nešto poput Republike Srpske onda to neće biti održivo. Na kraju to će zavisiti od mnogih faktora, najviše od međunarodne zajednice”, ocenjuje Spahiju.

On je u tom kontekstu kazao da pobeda GI Srpska u 9 od 10 opština sa srpskom većinom, a koju je na lokalnim izborima podržala Vlada Srbije, nije dobar pokazatelj demokratije. Spahiju je objasnio da Beograd pokušava da opštine koje je osvojila GI Srpska izoluje od drugih kosovskih opština, kako bi “postigao neki interes koji je kratkog veka”.

“Kosovo, Srbija, Albanija i ceo Zapadni Balkan u neposrednoj blizini trebalo bi da postanu deo EU, tako da će onda i mnoge barijere, popute ekonomskih nestati. U takvom slučaju stvaranje novih granica između Kosova i Srbije je samo gubljenje vremena. Ulaskom u EU granice neće biti važne”, zaključuje Spahiju.

izvor:KIM,Politika

Facebook

Vreme