"SNEBIVAJU SE DA UVRSTE LIBERALIZACIJU NA DNEVNI RED"

Četvrtak, 08. novembar 2018, 18:48

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - "Trenutno ne postoji spremnost da se pitanje viznog režima za Kosovo stavi na dnevni red Saveta ministara Evropske unije", rekao je premijer Ramuš Haradinaj.Haradinaj je nakon sastanka Ministarskog saveta za evropske integracije rekao da je od austrijskog kancelara zatražio da se pitanje vizne liberalizacije Kosova uvrsti u dnevni red Saveta ministara.
 
"Odluka će se doneti u Savetu Evropske unije. Ono što nama nedostaje trenutno jeste spremnost da nas stave na dnevni red. Obrazloženje glasi da sada ne vlada najbolje rapoloženje, da je takva situacija. Oni koji su ocenjivali Kosovo kažu da smo zadovoljili kriterijume, parlament je izglasao, a ministri unutrašnjih poslova se snebivaju da to uvrste u dnevni red", rekao je Haradinaj.
 
Na sastanku Minisarskog saveta za Evropske integracije, održanog u Vladi Kosova, razmatran je izveštaj o režimu Evropske reformske agende ERA1. Predloženi su i prioriteti za program ERA2. Ministarska za Evropske integracije Durata Hodža je zatražila veću posvećenost u sprovođenju ovih reformi.
 
"U načelu smo usvojili ovaj izveštaj i spisak prioriteta iz dokumenta ERA2. Obavljen je veliki deo posla, ali treba još dosta toga uraditi. U dokumentu ERA1 bilo je dosta izazova, poput usvajanja nekih zakona u Skupštini. Ali posao se nastavlja i naš cilj je intenznje rada na sporovođenju Evropske reformske agende", rekla je Hodža.
 
Durata Hodža je naglasila da se očekuje da će tokom naredne posete komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana biti prihvaćen dokument sa prioritetima drugog dela Evriopske reformske agende.
Facebook

Vreme