SB UN o Kosovu 10. februara

Ponedeljak, 03. februar 2014, 15:48

|

Izvor: RTV Mir

|

|

NJUJORK, 03.02.2014. - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će tema biti izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu biće održana 10. februara u Njujorku.

 

Predsednik vlade u tehničkom mandatu Ivica Dačić izjavio je da će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN čija će tema biti Kosovo.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da će toj sednici prisustvovati i kosovski premijer Hašim Tači, a dva dana kasnije, 12. februara, u Briselu će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Na sednici SN UN u Njujorku biće razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna.

Poslednja sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je 19. novembra prošle godine. U svom izveštaju generalni sekretar UN je istakao značaj uspeha lokalnih izobra, naročito na severu Kosova, ocenivši da će to imati uticaja na buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na tom području, a samim tim i na evrpske aspiracije Srbije i Kosova.

Prvi čovek UN ocenio je tada da su i Beograd i Prština pokazali pojačanu posvećenost sprečavanju tenzija na terenu, da bi omogućile da dijalog i implementacija dogovorenog idu dalje.

Srpski premijer je tada u obraćanju Savetu bezbednosti UN rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana uprkos naporima prištinskih vlasti da to otežaju i dodao da je za Beograd važno da se dogovori o implementaciji Briselskog sporazuma odvijaju u skladu sa voljom i namerama pregovarača, čime će položaj Srba na Kosovu biti jasno utvrđen i zaokružen.

U međuvremenu, a uoči nastavka dijaloga u Briselu, prištinski dnevnik Koha ditore piše da je sasvim neizvesno da će dvojica premijera 12. februara postići dogovor o sudovima na severu.

List piše i da pojedini predstavnici EU priznaju da postoje značajne prepreke u postizanju dogovora o sudovima, dok prištinski pregovarači za Kohu navode da ne veruju uopšte u to da će dve strane doći do rešenja pre okončanja izbora u Srbiji.

Izvor: KiM radio

Facebook

Vreme