SB razmatra izveštaj Ban Ki Muna o Kosovu

Ponedeljak, 10. februar 2014, 16:24

|

Izvor: RTV Mir

|

|

NJUJORK, 10.02.2014. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće danas tromesečni izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

 

U izveštaju je ocenio da je 2013. bila godina "značajnog političkog napretka" zahvaljujući dijalogu Beograda i Prištine i Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa.

Na sednici na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Unmika od 16. oktobra do 20. januara, učestvovaće premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić, a prisustvovaće i kosovski premijer Hašim Tači. 

Ban je u izveštaju naveo da je prošla godina "obeležena važnim napretkom u sprovodjenju sporazuma i značajnim koracima ka normalizaciji odnosa" i podvukao da se u 2014. godini moraju nastaviti napori za konsolidaciju ostvarenih rezultata.

"Pozdravljam odluku Evropskog saveta da počne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru 2014. i da podrži pregovore o sporazumu i stabilizaciji i asocijaciji s Kosovom. Tekući direktni razgovori Beograda i Prištine su doprineli tom uspehu", naveo je Ban Ki Mun.

Izvor: Beta

Facebook

Vreme