SAVIĆI U SUVOM DOLU OD JUČE BEZ STRUJE

Sreda, 16. maj 2018, 16:50

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

SUVI DO - Socijalno ugroženoj sedmočlanoj porodici Savić iz Suvog Dola, kod Lipljana je, zbog neizmirenih računa, juče isključena struja.
 
Goran i Milena Savić u Suvom Dolu žive sa trojicom malih sinova, Goranovom majkom i sestrom, niko od njih nije radno angažovan, mesečno primaju oko 150 evra socijalne pomoći iz Srbije, što je nedovoljno za osnovne potrebe ove sedmočlane porodice.
 
Goran ističe da privatno radi gde čuje da ima posla, ali je sve to kratkoročno.
 
"Obraćao sam se opštini Gračanica, na razgovor kod gradonačelnika još uvek nisam pozvan, ostavio sam ličnu kartu pre tri meseca. Nikakvu pomoć ne primamo od njih, pokušao sam čak i kosovsku socijalu da sredim za troje dece i suprugu, ali šanse nema", napominje Goran.
 
Savići godinu dana nisu plaćali račune za struju pa je dug dostigao 1.000 evra. Iz KEDS-a su za RTK2 potvrdili da postoji mogućnost da dug izmire u ratama, što je Goranu i predočeno.
 
"Išao sam na razgovor sa šefom KEDS-a, dogovorili smo da svakog meseca plaćam po 50 evra kako bih smanjio dug i da mi ne isključe struju. Prošlog meseca sam dao 50 evra, ali su juče došli i isključili", revoltiran je domaćin.
 
Savićima je 2013. godine Ministarstvo za zajednice i povratak pri Vladi Kosova izgradilo kuću, na kojoj se zahvaljuju ministru Jevtiću.
 
"Do duše, kod njega nisam išao za pomoć, stvarno me je sramota, ipak mi je kuću čovek napravio", kaže Goran.
 
"Šta mi nedostaje, pa najviše hrana za decu i sredstva za higijenu, to mi je osnovno, sve ostalo manje - više", skromna je Milena.
 
Milena je iz Srbije, ne poseduje kosovsku dokumentaciju, iz tog razloga ne mogu da srede socijalnu pomoć u kosovskim institucijama. Da li problem Savića može uskoro da se reši, pitali smo predstavnike opštine Gračanica.
 
"Jutros sam se pozabavio tim slučajem i na osnovu onog što sam video tvrdim da porodica Savić nije uputila nikakav zahtev za pomoć. Imamo podatak da su poslednji put podneli zahtev za socijalnu pomoć u septembru 2014. godine. U Centru za socijalni rad su mi rekli da njemu nedostaje dokumentacija za ženu, a mi, dok se ne ispuni zakonska procedura, ne možemo da pomognemo", kaže Aleksandar Popović, direktor odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu u opštini Gračanica.
 
Popović naglašava da je Saviću objašnjeno na koji način njegova supruga može da pribavi ličnu dokumentaciju, ističe da to nije jedini slučaj da žena dolazi iz Srbije, Makedonije, Albanije i poziva Gorana da još jednom dođe u opštinu i svoje probleme podeli sa predstavnicima ove lokalne samouprave kako bi mu pomogli da pronađe rešenje.
 
 
Facebook

Vreme