Ružić i Dačić saslušani u slučaju "Galenika"

Petak, 01. avgust 2014, 17:54

|

Izvor: KIM Radio

|

|

BEOGRAD - Predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić i predsednik SPS-a i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić saslušani su kao svedoci u slučaju "Galenika".
 
Ružić je Tanjugu rekao da je njegovo saslušanje trajalo 45 minuta o okolnostima sa kojima je, kako kaže, upoznat i da su tu bili prisutni tužilac, advokati okrivljenih i okrivljeni.
 
Ružić je rekao da ne može ništa više da kaže s obzirom na to da je reč o postupku koji je u toku.
 
I Ivica Dačić je potvrdio da je u svojstvu svedoka dao iskaz u Specijalnom sudu povodom slučaja "Galenika", u kojem su, prema njegovim saznanjima, strane kompanije bile favorizovane u odnosu na domaću fabriku lekova.
 
"Od mene su tražili informacije kako je vlada reagovala kada je nastala kriza u plaćanju i pitali su me kakva je bila politika vlade kada je reč o favorizovanju određenih kompanija na tržištu. Pričao samo o politici vlade u tom periodu a ne o mojoj odgovornosti", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.
 
Naveo je da je spreman, ako bude potrebno, ponovo da ode u sud ističući da je, prema njegovim saznanjima u ovom slučaju bila favorizovana nemačka kompanija "Štada", a na štetu "Galenike", te da mu je u vladi rečeno da fabrika ne može direktno da prodaje lekove nego preko veledrogerija.
 
Na pitanje ko mu je u vladi to rekao, Dačić je odgovorio - "tadašnji ministar zdravlja".
 
"Cilj je bio da se Nemci ne naljute i ne odu iz zemlje, da se postigne kompromis", rekao je Dačić i dodao da o poslovanju "Galenike" u tom periodu mogu da govore tadašnji resorni ministri.
 
Još je naveo da mu je u sudu rečeno da će iskaz u ovom predmetu dati i bivši premijer Mirko Cvetković, bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić i tadašnji državni sekretar u Ministarstvu privrede Nebojša Ćirić.
Facebook

Vreme