Rakić: Nema razloga za iseljavanje sa Kosova

Sreda, 06. avgust 2014, 16:51

|

Izvor: Beta, B 92

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić izjavio je danas da nema iseljavanja Srba sa severa Kosova niti razloga za to.
 
"Odgovorno tvrdim da iseljavanja sada nema, niti ima razloga za to, jer stanovništvo sa pravom veruje iskrenom, otvorenom i posvećenom pristupu državnog rukovodstva po pitanju KiM, za razliku od tog vremena kada su o sudbini našeg naroda odlučivali Goran Bogdanović i vlada njegove tadašnje Demokratske stranke", navodi se u izjavi Rakića za agenciju Beta.
 
Bogdanović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju u vladi koju je predvodila Demokratska stranka, rekao je nedavno za dnevnik Danas da se Beograd "ne bavi temom KiM iskreno i na pravi način", te da je "krenulo iseljavanje Srba na severu". 
 
"Neukusno je da bivši ministar za KiM sada pominje iseljavanje iz Pokrajine, kada smo svedoci kolika je to pojava bila u vreme vlade čiji je on bio deo. Posebno imajući u vidu ozbiljna milionska sredstva koja su iz Beograda umesto za poboljsanje života građana i njihov opstanak na KiM, proneverena, vraćena u centralnu Srbiju i odlazila u džepove pojedinaca", naveo je Rakić. 
 
Prema njegovim rečima, za vreme vlasti DS brojni su primeri fantomskih investicija, gde su obezbeđivana i transferisana sredstava za stanove, privredne, sportske i kulturne objekte, a da njihovi temlji nikada nisu postavljeni. 
 
"Uostalom, o načinu kako je ta vlast štitila srspki narod u Pokrajini najbolji sud dali su na prošlim izborima ti isti građani, kao i stanovništvo u centralnoj Srbiji", ocenio je Rakić. 
 
Povodom komentara Bogdanovića, gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice je ocenio da je "skrivanje istine i obmanjivanje srpskog stanovništva na KiM i građana Srbije uopšte, karakterisalo period kada je baš Goran Bogdanović bio deo Vlade kao ministar za Kosovo i Metohiju, period kada je njegov tadašnji stranački kolega Borislav Stefanović vodio (tajne) pregovore u Briselu". 
 
"To je period kada je Vlada Srbije koju je vodila DS počela pregovore sa Prištinom, daleko od očiju javnosti i bez učešća predstavnika Srba sa KiM, onih kojih se ishod sporazuma najviše tiče. Vreme kada ni narodni poslanici Skupštine Srbije nisu bili u potpunosti upoznati sa dogovorima koji se postižu u Briselu i kada su njihove molbe da dobijaju pisane izveštaje o dogovorima Beograda i Prištine bile uzaludne", naveo je Rakić. 
 
Prema njegovim rečima, u to vreme je i sastav pregovaračkog tima Beograda bio tajna. 
 
"Podsećam koliko se javnost borila da sazna detalje o nekim od dogovora kao što je onaj o carinskom pecatu, ili o slobodi kretanja, tablicama ili integrisanom upravljanju administrativnim prelazima", naveo je Rakić. 
 
Dodao je da je Vlada Srbije u kojoj je Bogdanović bio ministar "pristala i na dolazak misije EU (Euleksa), koja je preuzela ulogu UNMIK-a, a da sporazum o tome nikada nije predočen javnosti". 
 
Euleks je došao na Kosovo kako bi realizovao plan generalnog sekretara UN u šest tačaka koji jasno određuje sve funkcije civilne misije u oblasti pravosuđa, policije, carine, transporta, granica i srpskog kulturnog nasleđa. 
 
Rakić je dodao da je, sa druge strane, rezultat odgovorne državne politike o KiM od 2012. godine da "sada imamo sve veći broj povratnika, poput prošlonedeljnog primera Pera Spasojevića iz Jagnjenice". 
 
"Dokaz tome je i dopis koji sam danas dobio od novog povratnika, bivšeg čuvara mosta, koji se sa trudnom suprugom i sinom vratio u Mitrovicu i moli za posao. Lično ću, i u saradnji sa Kancelarijom za KiM i ostalim institucijama, učiniti sve da svima koji žele da se vrate na KiM omogućimo ekonomske i bezbednosne uslove da tu ostanu i opstanu", naveo je Rakić.
Facebook

Vreme