Radonjić i Romić ostaju u pritvoru?

Utorak, 05. avgust 2014, 18:23

|

Izvor: Tanjug, B 92

|

|

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu ponovo ukinuo rešenje Specijalnog suda kojim je produžen pritvor bivšim pripadnicima DB Milanu Radonjiću i Ratku Romiću.
 
Oni su okrivljeni za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine, ali će ostati u pritvoru do nove odluke suda.
 
Apelacioni sud je uvažio žalbu odbrane, jer u rešenju nisu dati konkretni razlozi za osnov produženja pritvora, a to je uznemirenje javnosti, rekla je Tanjugu braniteljka Radonjića i Romića Zora Dobričanin Nikodinović. 
 
Ona je ukazala na to da je uznemirenje javnosti jedini osnov zbog kog su njeni klijenti još u pritvoru, od hapšenja 13. januara ove godine, navodeći da je vrlo teško opravdati uznemirenje javnosti posle toliko godina. 
 
Apelacioni sud je i pre petnaestak dana ukinuo isto rešenje Specijalnog suda. 
 
Novom odlukom je ponovo naloženo Specijalnom sudu da donese obrazloženu odluku o razlozima za produženje pritvora. 
 
Inače, Specijalni sud u Beogradu 24. jula je vratio na dopunu istrage optužnicu protiv Radonjića, Romića, kao i tadašnjeg načelnika Resora DB Radomira Markovića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Miroslava Kuraka. 
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal je odmah donelo naredbu o dopuni istrage radi boljeg razjašnjenja stvari u tom predmetu, da bi se ispitala osnovanost navedene optužnice i da bi se prikupili određeni dokazi. 
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 6. juna optužnicu protiv njih zbog sumnje da su "iz niskih pobuda" ubili novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. 
 
Oni su optuženi za krivično delo teško ubistvo. 
 
Marković se tereti da je to delo izvršio u podstrekavanju, a ostali su optuženi kao saizvršioci 
 
Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica. 
 
Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa". 
 
Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara ove godine je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komandant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija. 
 
Ulemek je, na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara dao iskaz tužilaštvu u kome je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji. 
 
Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je svedočila u istrazi tokom koje je saslušano više desetina svedoka, a poslednji je svedočio u sredu nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović. 
 
U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS. 
 
Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. 
 
Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. 
 
Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i ponovo im se sudi.
Facebook

Vreme