Radne knjižice idu u penziju

Nedelja, 03. avgust 2014, 18:09

|

Izvor: RTS

|

|

BEOGRAD - U Srbiji oko 56.000 radnika ne prima zarade redovno, a najmanje za još toliko radnika poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. 
 
Novim Zakonom o radu, radne knjižice prestaju da važe od 31. decembra 2015. godine, dok će evidencija i uvid u isplate biti potpuno u elektronskoj formi.
 
U uslovima stope nezaposlenosti od skoro 40 odsto, radna knjižica je za mnoge san, a za mnoge mora. 
 
I dok država nastoji da propisima stimuliše investitore i zapošljavanje, neki zakoni, poput onog o radu, treba da modernizuju i ubrzaju mobilnost radne snage. U isto vreme, opraštamo se od nekih simbola rada, poput radne knjižice.
 
Andrija Jovičić iz "Privrednog savetnika" kaže da od 1. januara 2016. godine svi podaci koji su bili u sadašnjim radnim knjižicama treba da budu obezbeđeni iz drugih evidencija kao što je evidencija iz centralnog registra socijalnog osiguranja i iz Zavoda za PIO.
 
"Što se tiče čuvanja radnih knjižica, važno je reći da zaposleni kada dođe kod poslodavca do 31. decembra 2015. godine dužan je da preda radnu knjižicu poslodavcu, koju on čuva", kaže Jovičić.
 
Po završetku radnog veka poslodavac je dužan da sada već bivšem zaposlenom vrati radnu knjižicu sa upisanim godinama staža, u dan. Međutim, u toj radnoj knjižici ne sme da stoji nikakva loša karakteristika koju ste možda imali za vreme radnog veka.
 
Ako vaši unuci na osnovu đačke knjižice saznaju da ste možda bili lošiji đak nego što ste se predstavljali, iz radne knjižice nikada neće saznati kakav ste bili radnik.
 
Poslodavci smatraju da je ukidanje knjižica u papirnom obliku napredak u smanjenju i pojeftinjenju administarcije, ali i u ubrzanju zapošljavanja. Posebno po formiranju velikog centralnog registra.
 
Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković uveren je da će taj centralni registar znatno popraviti tu situaciju jer sada zaposleni, bez obzira na to što ima svoju radnu knjižicu, nema dovoljno informacija da li mu se redovno izmiruje obaveza plaćanja za radni staž i slično.
 
"U zapadnoj Eevropi je to potpuno normalno da nije isti porez nekome ko sam radi, zarađuje i sam živi u odnosu na nekoga ko ima porodicu sa više dece. Jednostavno, mi moramo da vodimo računa o pravom socijalnom stanju svakog pojedinca i iz toga da proizlazi njegova obaveza prema društvu", rekao je Atanacković.
 
Država je odredila 12 dokumenata koji moraju obavezno da se čuvaju – finansijski izveštaji i izveštaji o reviziji od 20 do 50 godina, a trajno – Isplatna lista, evidencija o zaposlenom, takozvani obrazac M4, ali i evidencija o zaradama zaposlenih.
Facebook

Vreme