RADA TRAJKOVIĆ: SRBIJA JE SIGURNA KUĆA ZA MILANA RADOIČIĆA

Četvrtak, 10. januar 2019, 19:21

|

Izvor: RTK 2

|

|

GRAČANICA - 16. januara se navršava godinu dana od kako je u Severnoj Mitrovici izvršen atentat na lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Istragu o ubistvu vode kosovsko i srpsko tužilaštvo, međutim, počinalac i nalogodavac ovog ubistva još uvek nije pronađen.
 
Potpredsednica GI SDP, koja je bila bliska saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, navodi da Međunarodna zajednica, kosovsko i srpsko tužilaštvo nisu odradili svoj deo posla kada je u pitanju istraga ubistva Ivanovića. “Osim političkih prepucavanja, špekulacija i neformalnih izjava, mi nemamo ništa značajno, ubica nije pronađen i priveden pred lice pravde”, kaže Božović za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku. Ona dodaje da SDP nema nikakve informacije o toku istrage ubistva Olivera Ivanovića.
 
“Ja moram da napomenem da sam za ovih godinu dana ispitana četri puta, sekretarica Olivera Ivanovića ispitana više od pet puta, a na kraju je Policija Kosova privede i zadrže je nazakonito 48 sati. Nismo dobili nikakvo obrazloženje. I drugi naši članovi su nekoliko pita saslušani i u srpskom i u kosovskom tužilaštvu. Osim naših izjava mi nemamo nikakve druge informacije, dokle se stiglo sa istragom i šta je urađeno, mi uglavnom te informacije dobijamo iz medija”, navodi Božović.
 
Krajem novembra prošle godine, Kosovska policija je uhapsila 3 osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom Ivanovića, i one se još uvek nalaze u pritvoru. Za još jednom oosbom, potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem još uvek se traga.
 
Ksenija Božović očekuje da nadležne institucije rade svoj posao i da se počinioci i nalogodovci ubistva Olivera Ivanovića izvedu pred lice pravde.
 
A poznavalac političkih prilika Rada Trajković ocenjuje da kosovsko tužilaštvo radi mnogo bolje kada je u pitanju istraga ubistva Olivera Ivanovića. Trajković kaže da su se Srbi u Severnoj Mitrovici plašili da govore o ubistvu Olivera Ivanovića što, prema njoj, ukazuje da su se organizatori atentata na Olivera Ivanovića, nalazili u tom gradu. 
 
“Slučcaj je potom prebačen u Prištinu, i oni koji su tamo išli da daju izjavu osećali su se bezbednije jer nisu curile informacije. Tužilaštvo ne priča mnogo, a ono što u ovom trenutku karakteriše Beograd je nešto što je u dubokoj kompromitaciji srpskih državnh institucija. To se vidi po tome što predsednik države izlazi sa izjavom da je poligraf relevantna metoda utvrđivanja istine i u tom kontekstu brani Milana Radoičića do kog je, kao što znamo tužilaštvo sa Kosova pokušalo da dođe i da ga sasluša i prevede, jer postoje indicije da je učestvovao u organizaciji, ja bih rekla, te terorističke mreže koja je ubila Olivera. Ako je nekada Srbija bila sigurna kuća za Mladića i Karadzića, sada ova vlast očigledno se trudi da bude sigurna kuća Radoičiću. Mislim da će u jednom trenutku preovladati želja za iskrenom istragom, pre svega u Beogradu, i da će saradnja biti na jednom ozbiljnom nivou. Ako je Oliver mogao da leži tri godine u zatvoru u okviru istražne procedure, zašto ne bi Radoičić bio isporučen Prištini, koji je mnogo manje vredan Srbima”, navodi Trajković.
 
Trajković smatra i da Tužilaštvo i pravosudni organi iz Srbije ne sarađuju sa kosovskim institucijama na pravi način, kada je u pitanju istrga ubistva Olivera Ivanovića. Takođe, Trajković ocenjuje da istraga ovog zločina neće dobiti epilog, sve dok ne postoje pritisci javnosti.
 
“Sve dok se ne saslušaju svi koji treba da se saslušaju, da se privedu svi koji treba da se privedu, da Srbija što pre isporuči Radoičića organima u Prištini i da traži svoje prisustvo u praćenju tog procesa. Ja očekujem da će se tada nešto desiti. Ja mislim i da tužilaštvo iz Prištine ima jak motiv, jer oni žele da pokažu svetu da su ozbiljni i da ozbiljno rade. Istraga ubistva Olivera Ivanovića je mogućnost da se institucije za vladavinu prava afirmišu”, ocenjuje Rada Trajković.
 
Inače, ministarstvo pravde Srbije saopštilo je juče da je Prištini prosleđen opsežan izveštaj i odgovarajući zapisnici sa saslušanja lica u vezi sa ubistvom lidera GI SDP Olivera Ivanovića. Kosovsko tužilasstvo još uvek nije primilo ovaj izveštaj ali navode da su spremni da ga prouče.
 
Podsetimo, Oliver Ivanović je ubijen 16. januara ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici. Iz GI SDP su nam rekli i da će 12. janura biti održan pomen Oliveru Ivanoviću na Novom Beogradu u aleji zaslužnih građana, gde je Ivanović sahranjen. A na dan njegovog ubistva 16. janura na mestu ubistva u Mitrovici biće položen venac i garđani će moći da zapale sveće.
Facebook

Vreme