Putin priznao Kosovo?

Utorak, 18. mart 2014, 16:41

|

Izvor: RTV Mir

|

|

MOSKVA, 18.03.2014. - Predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju skupštini istakao je da je krimski referendum potpuno demokratski i da je situacija sa Krimom analogna Kosovu.

 

Ruski predsednik u obraćanju poslanicima Dume je dodao i da je referendum na Krimu u skladu sa međunarodnim zakonima.

Krim je bio i ostao neodvojivi deo Rusije, pred tim su nemoćni i vreme i okolnosti i sve istorijske promene, izjavio je Putin, ponavljajući da je referendum o statusu Krima održan u punoj saglasnosti sa demokratskim procedurama i međunarodnim pravnim normama i naglašavajući da Rusija nije mogla da se ne odazove na molbu za pomoć, jer bi to bila izdaja. 

Putin je istakao da je više od 82 odsto građana Krima izašlo na glasanje i da rezultat referenduma u kome je više od 96 odsto građana glasalo za pripajanje Krima Ruskoj Federaciji ne ostavlja prostora za okolišanje. 

Prema njegovim rečima, odluka o predaji Krima Ukrajini 1954. doneta je uz "očigledno kršenje ustavnih normi važećih u tom trenutku", na ličnu inicijativu Nikite Hruščova. 

Putin je rekao da se proglašavajući nezavisnost Krim oslonio na Povelju UN, što je učinila i Ukrajina istupajući iz bivšeg SSSR-a, a "bazirali su se i na kosovskom presedanu", prenose RIA Novosti. 

"Iz nekog razloga, ono što mogu Albanci na Kosovu zabranjuje se Rusima, Ukrajincima i Krimskim Tatarima na Krimu", rekao je Putin. 

"Jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova je bilo legitimno sa stanovišta međunarodnog prava i Međunarodnog suda pravde i isto pravilo važi i za Krim", dodao je on. 

On je odbacio ideju da je Kosovo jedinstven slučaj zbog krvoprolića i etničkih sukoba u Jugoslaviji, što je Vašington održavao. Međunarodni sud pravde ne spominje broj žrtava pravdajući otcepljenje Kosova od Srbije. 

"Rusija odbacuje potrebu za žrtvama prilikom proglašenja nezavisnosti Krima", rekao je Putin i dodao da je moglo doći do krvoprolića, ali su snage krimske samoodbrane sprečile eventualne provokacije i pohvalio je ukrajinsku vojsku, koja je bila uzdržana tokom krize. 

Predsednik Rusije je rekao da su u slučaju Ukrajine zapadni partneri prešli crtu, ponašali se grubo, neodgovorno i neprofesionalno, a da su glavni izvršioci prevrata u Ukrajini postali nacionalisti, rusofobi i ekstremisti, "koji sada određuju život" u toj zemlji, preneo je Itar-Tas. 

Ruski predsednik je rekao da će odnosi sa Ukrajinom za Rusiju uvek biti najvažniji i ključni, a da je Moskva posle raspada Sovjetskog Saveza faktički i pravno priznavala Krim kao ukrajinsku teritoriju, "računajući da će Ukrajina biti dobar sused" i da će "legalni interesi građana koji govore ruski jezik biti osigurani", ali da se situacija "drugačije razvijala". 

Ruski predsednik se u Kremlju obraća poslanicima Dume i Saveta federacije (donjeg i gornjeg doma parlamenta), čelnicima ruskih regiona, predstavnicima civilnog društva u vezi sa molbom Krima i Sevastopolja za prijem u sastav Ruske Federacije. 

Itar-Tas navodi da su prisutni i predsednik krimske skupštine i vlade, Vladimir Konstantinov i Sergej Aksjonov.

Izvor: B 92, Tanjug

Facebook

Vreme