"Pritisnuti Albance!"

Petak, 07. jun 2013, 19:34

|

Izvor: RTV Mir

|

|

Brisel, 07.06.2013. - Ukoliko se želi dogovor o sprovođenju briselskog sporazuma, treba izvršiti politički pritisak na rukovodstvo kosovskih Albanaca, smatra ministar Selaković.

"Neophodno je da u narednom periodu, ukoliko zaista želimo sprovođenje sporazuma, dođe do političkog pritiska na rukovodstvo kosovskih Albanaca”, rekao je ministar pravde Srbije Nikola Selaković, posle današnjih razgovora radnih grupa Prištine i Beograda u Briselu.

Prema njegovim rečima, vlastima u Prištini “treba jasno da se kaže da li je ovo što rade, ili izbegavaju da rade zbog njima predstojećih izbora, ili rade zbog trajne integracije pripadnika srpskog naroda u strukture na KiM, u skladu sa sporazumom o implementaciji". 

Selaković je rekao da su srpski članovi delegacije "pokazali maksimalnu konstruktivnost i spremnost za nalaženje rešenja" što je, kako je naveo, konstatovao i predstavnik EU. 

"Na našu veliku žalost, nismo imali takvu reakciju kosovskih Albanaca. Svedoci smo da je ovo druga nedelja da oni na neke sastanke dolaze nepripremljeni i da čitava priča onda kreće stihijski", rekao je Selaković. 

Selaković je naveo da to dovodi u pitanje postojanje volje kosovskih Albanaca za sprovođenje integracija i sporazuma o normalizaciji odnosa. 

On je rekao da je u prethodna tri dana pregovora delegacija Srbije razgovarala o pitanjima pravosuđa, policije i zajednice srpskih opština, dok je jedan dan radila radna grupa za usklađivanju pravnog okvira, radi donošenja zakona za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa i plana o implementaciji. 

Ova runda dijaloga počela je u sredu ujutru tehničkim razgovorima o izmenama zakona, da bi se u četvrtak i petak proširila na teme policije, pravosuđa, uspostavljanje Zajednice srpskih opština i priprema za lokalne izbore u oktobru, tako da se dijalog vodio u ukupno pet radnih grupa.

Selaković je najavio nastavak tehničkog dijaloga sledeće nedelje, ali je od međunarodne zajednice zatražio da u međuvremenu izvrši pritisak na prištinsku stranu. 

"Kosovskim Albancima treba jasno da se kaže da ne treba da razmišljaju o predstojećim kosovskim izborima, nego da rade na trajnoj integraciji srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u skladu sa sporazumom o normalizaciji i planom za implementaciju", podvukao je Selaković. 

Upitan da li je tokom prethodna tri dana uopšte došlo do bilo kakvog napretka, ministar je odgovorio da je "sa naše strane bilo napretka itekako", kroz pozitivne predloge beogradskog tima. 

Selaković je rekao i da nema nikakva saznanja da bi prištinski tim, na čelu sa potpredsednicima kosovske vlade Hajredinom Kučijem i Editom Tahiri uskoro mogao da poseti Beograd, o čemu je jutros pisala prištinska štampa. 

Kosovski tim napustio je zgradu u kojoj su se odvijali razgovori bez obraćanja novinarima.

Pored Selakovića, u ovoj rundi dijaloga učestvovali su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, koordinator odbora za implementaciju sporazuma Aleksandar Vulin i državni sekretar u vladi Srbije Veljko Odalović, kao i brojni eksperti. 

Tanjugu je nezvanično rečeno da je početak sledeće runda tehničkog dijaloga zakazan za utorak, 11. jun u Briselu.

Izvor: B92

Facebook

Vreme