PRIPADNICI KBS-A POLOŽILI ZAKLETVU

Petak, 09. avgust 2019, 17:22

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Nakon što su uspešno zaršili devetonedeljnu obuku, pripadnici prve generacije KBS-a od početka novog mandata položili su danas zakletvu u kasarni “Adem Jašari” u Prištini. Od 337 mladih vojnika, 52 su ženskog roda, a 22-je iz nevećinskih zajednica.
 
Na svečanoj ceremoniji polaganja zakletve komandant KBS-a, general-pukovnik Rahman Rama zatražio je od regruta da u svom mandatu doprinesu razvoju Kosovskih bezbednosnih snaga.
 
“Srećan sam što ste pokazali da KBS u svojim redovima ima najbolje devojke i momke. Od vas se očekuje disciplina i posvećenost. KBS je kredibilna, multietnička snaga spremna da da svoj doprinos miru. Počeli smo tranziciju prema planu u novom mandatu za zaštitu suverenosti zemlje. Tražim od svih članova da rade na povećanju i razvoju profesionalnosti na najbolji način”, rekao je Rama.
 
Ministar odbrane Rustem Beriša je ocenio da ova generacija ima sreće jer se pridružuje KBS-u u novom mandatu.
 
„Ovo je važan dan za vašu karijeru i život, kao i za Oružane snage Kosova. Nema časnije dužnosti od služenja državi. Imate sreće jer pripadate prvoj generaciji koja se bezbednosnim snagama pridružila u novom vojnom mandatu. Danas bi trebalo da budete ponosni na svoje dostignuće i da se založite za zaštitu mira i slobode naše države“, rekao je Beriša.
 
Ceremoniji je prisustvovao i predsednik parlamenta Kadri Veselji koji je naglasio da Kosovo ne predstavlja pretnju nikome, ali i da, kako je rekao “neće ikome dozvoliti da ugrozi kosovsku državnost”.
 
“Kosovska vojska je danas neophodna komponenta stabilnosti i mira u regionu. Vojska Kosova će snažno nastaviti proces profesionalizma kako bi postala deo NATO saveza. Mi ćemo uspeti kao što smo uvek uspevali. Kosovo ima samo jedan put, put napred u ekonomskom razvoju jačanja države i integracije u NATO i EU. Nema drugog puta i nećemo dozvoliti nikom da nas ometa na tom putu”, rekao je Veselji.
 
A poslanik Alijanse za budućnost Kosova i brat kosovskog premijera u ostavci, Ramuša Haradinaja – Daut Haradinaj izjavio je za RTK da će Kosovske bezbednosne snage, odnosno, kako je rekao, Kosovska vojska, "imati najmodernije oružje u regionu".
 
,,Apsolutno je neistina da smo prekinuli odnos sa SAD-om jer mi tamo imamo mnogo prijatelja. Mi ćemo ojačati Vojsku sofisticiranijim oružjem, jer će to pomoći našim prijateljima. Ako naše komšije dobijaju zarđalo naoružanje iz Rusije, mi ćemo imati moderno naoružanje iz SAD-a”, rekao je Haradinaj.
 
U toku dana, iz kancelarije Predsednika Kosova je saopšteno da je Hašim Tači dekretovao novu komandnu strukturu KBS-a nakon transformacije u vojsku. Dodaje se da je Tači ovom prilikom rekao da su KBS spremne da služe miru i jačanju mira na Kosovu i u svetu. Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim bezbedonosnim snagama. Do formiranja vojske Kosova došlo je takozvanim "Planom B", odnosno zakonskim putem, jer zbog protivljenja srpskih poslanika nije bilo moguće izglasati ustavne amandmane u Skupštini Kosova. Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika.
Facebook

Vreme