"PREDLOZI NACRTA ZAKONA NE PODRAZUMEVAJU TRANSFORMACIJU KBS"

Petak, 14. septembar 2018, 17:32

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Odluka Vlade Kosova da usvoji, a kasnije i prosledi Skupštini tri Nacrta zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, naišla je na reakcije brojnih političara i predstavnika međunarodnih institucijama.Prema rečima resornog ministra nacrtima zakona predviđene su nove dužnosti ovih snaga pa će tako Ministarstvo KBS-a biti preimenovano u Ministarstvo odbrane. Predlozi nacrta zakona, prema mišljenju analitičara, ne podrazumevaju transformaciju KBS-a u Vojsku Kosova.
 
Iako je ranije izjavio da je odluka o transformaciji KBS-a doneta u pogrešno vreme, predsednik Kosova Hašim Tači podržao je usvajanje tri predloga nacrta Zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.
 
"Naši saveznici znaju da ovaj proces mora biti završen bez odlaganja. Takođe smo jasno stavili do znanja da niko, nijedan spoljni faktor, ne može da stavi veto na izgradnju naše države", napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.
 
Cilj predloga Zakona o formiranju Vojske Kosova je da se izazovu tenzije nakon posete predsednika Srbije Kosovu, smatra potpredsednik Srpske liste Igor Simić i da se, kaže, skrene pažnja javnosti sa dijaloga Beograda i Prištine, naglasio je Simić za TV Pink.
 
"Bez saglasnosti poslanika Srpske liste u kosovskoj skupštini i izmene Ustava nemoguće je izvršiti transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova. Cilj je i da se izazove nekontrolisana reakcija Srba na Kosovu koja bi opravdala upotrebu sile protiv njih, gde bi Srbi bili predstavljeni kao loši momci", rekao je Simić.
 
Iako je premijer Haradinaj izjavio da je Vlada Kosova izglasala svoje odbrambene snage, odnosno svoju Vojsku Kosova, profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu smatra da ovi predlozi nacrta zakona ne podrazumevaju transformaciju KBS-a u Vojsku Kosova.
 
"Nego se radi o preciziranju određenjih ovlašćenja i komptenecija u smislu izmenai dopuna postojećeg zakona. Kako bi se ti predlozi usvojili potrebna je promena i drugih zakona. Predstavnici vlade i ostalih institucija Kosova treba da budu svesni da i pored svih pokušaja da transformišu BSK, to nisu uspeli zbog toga što međunarodna zajednica traži politički konsenzus svih predstavnika političkih partija u Skupštini Kosova", kaže profesor ustavnog prava.
 
Nenad Maksimović, iz Centra za mir i toleranciju smatra da su predloz vlade o fromiranju Vojske Kosova "kozmetičke" prirode jer se, navodi, suština Kosovskih bezbednosnih snaga ne menja.
 
"Suština je ta da se zapravo BSK ne može pretvoriti u Vojsku Kosova bez ustavnih promena za koje je potreban pristanak i srpskih poslanika. Tako da je ovo u pitanju samo 'kozmetika' koja suštinski ništa ne menja ali jasno ukazuje na tendenciju kosovskih organa da po svaku cenu guraju pitanje Vojske Kosova pa makar to bilo potivzakonito i protivustavno", rekao je Maksimović.
 
Severnoatlanski savez ocenjuje da je transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova pitanje kosovske vlasti. NATO smatra da svaka promena u strukturi, mandatu i misiji Bezbednosnih snaga Kosova treba da se ostvari uz ustavne promene. Reagovala je i ambasada SAD-a u Prištini koja je saopštila da nije bila konsultovana povodom odluke Vlade Kosova o transformaciji Bezbednosnih u Oružane snage Kosova. Iz ove mbasade najavljuju da će analizirati usvojene zakone kako bi se razumela njihova svrha i efekat.
 
Facebook

Vreme