POTROŠAČI UGLAVNOM NEZADOVOLJNI TRETMANOM U TRGOVINI

Petak, 15. mart 2019, 18:04

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

GRAČANICA- U svetu se obeležava Međunarodni dan potrošača, koji su Ujedinjene nacije ustanovile 1983. godine. Da li je potrošač dovoljno zaštićen i kakva su njegova prava, pitanja su na koje smo pokušali da dobijemo odgovore.
 
Šta kupujemo? Koliko plaćamo? Da li možemo reklamirati proizvod koji nije ispunio naša očekivanja , pitanja su koja se nameću gotovo svakodnevno. Očigledno je da smo nedovoljno upoznati sa istinskim pravima potrošača pa ih stoga vrlo retko i koristimo. Prosečan kupac je uglavnom nezadovoljan tretmanom u trgovini, kao i kvalitetom kupljenih proizvoda, ali svoje nezadovoljstvo uglavnom zadržava  za sebe.
 
"Nikako nismo zaštićeni, ne znamo ni šta jedemo, ni šta pijemo, ni odakle se uvozi. Uvozi se sa svih strana, a kontrola je vrlo loša".
 
"Zaista ne znam koja su prava potrošača, ne bih mogao ništa da vam kažem o tome".
 
"Ne daju da se zameni nešto što kupimo i to ne valja. Do sada je i bilo kvalitetnih proizvoda, dok je bilo srpske robe", rekli su nam meštani Gračanice.
 
Snežana Sojević se trgovinom bavi trideset godina. Kaže da je u ovom poslu nailazila na razne izazove, ali i da je  na samom početku naučila najvažnije pravilo - da je potrošač uvek u pravu.
 
"Mi se maksimalno trudimo da izađemo u susret našim kupcima od nabavke robe do ljubaznosti", kazala je ona.
 
Kada je potrošač informisan o svojim pravima, to u velikoj meri podiže stepen njegove zaštićenosti, ocenjuje osnivač NVO "Potrošač" Seljatin Kačaniku.
 
"Da bi ovo poboljšali nama preostaje da i u ovom planu uzmemo neke stvari u svoje ruke i da malo više poradimo na sopstvenom informisanju, obrazovanu i svesti, kako bi se sučeljavali sa svim ovim postojećim problemima potrošača", kazao je Kačaniku.
 
U cilju veće zaštite Vlada Kosova je pokrenula onlajn platformu za zaštitu potrošača, koja građanima  pruža podatke o pravima prilikom kupovine. Ne zaboravite da samo dobro informisan potrošač u najvećem broju slučajeva uspeva da zaštiti svoja prava.
Facebook

Vreme