Posmatračka misija EU preliminarno o izborima u ponedeljak

Subota, 07. jun 2014, 16:55

|

Izvor: Politika,KIM

|

|

PRIŠTINA - Prve utiske o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu evropski posmatrači saopštiće već u ponedeljak na konferenciji za štampu.Glavni posmatrač, član Evropskog parlamenta, Roberto Gualtieri iz Italije izneće preliminarna zapažanja članova Evropske posmatračke misije u vezi sa izbornim procesom.
Konačni izveštaj, sa preporukama za buduće izbore, Izborna posmatračka misija EU objaviće nekoliko nedelja kasnije.
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozitivno je odgovorila na molbu kosovske predsednice Jahjage da posmatrači Evropske unije nadgledaju parlamentarne izbore na Kosovu u nedelju,  8. juna.
Osnovni tim od osam izbornih analitičara iz EU je lociran u Prištini i prati sve aspekte izbornog procesa, radi procene da li je taj proces u skladu sa kosovskim zakonodavstvom i međunarodnim standardima. 
Dvadeset dugoročnih posmatrača raspoređeno je na Kosovu radi supervizije predizbornog perioda, kao i razvoj događaja nakon izbora. 
Njima su pridružena još 42 kratkoročna posmatrača. Posmatranje na sam dan održavanja izbora može dalje biti pomognuto posmatračima koji dolaze iz diplomatskih predstavništava zemalja članica EU.
 
Facebook

Vreme