Posmatrači pozitivno ocenili izbnore

Utorak, 03. decembar 2013, 18:16

|

Izvor: RTV Mir

|

|

PRIŠTINA, 03.12.2013. - Izborna posmatrača misija EU (EU EOM) pozitivno ocenila glasanje u skoro svih 330 posmatranih biračkih mesta u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu.

 

"Drugi krug izbora za gradonačelnike je protekao mirno u većini opština, potvrđujući pozitivan trend koji je primećen u prvom krugu. Međutim, bilo je prijava o fotografisanju glasačkih listića i porodičnom glasanju. Prebrojavanje je sprovedeno brzo i bez ozbiljnih nepravilnosti"“, istakli su posmatrači EU u preliminarnom izveštaju.

“"Drago mi je da vidim da je pozitivan trend koji je primećen na izborima 3. novembra potvrđen u drugom krugu izbora. Građani su mogli da glasaju slobodno i bez ometanja. Kosovo je ovim izborima učinilo dodatni napredak na svom demokratskom putu. Nadam se da će se ohrabrujuća dešavanja koja smo videli tokom ovih izbora održati do kraja ovog procesa, i da će biti čvrsta osnova za budući demokratski razvoj Kosova. Uspeh ovih izbora takođe označava važan korak u sprovođenju sporazuma između Prištine i Beograda postignutog 19. aprila”", naglasio je šef misije Roberto Gvaltijeri povodom objavljivanja preliminarnog izveštaja EU EOM. 

Posmatrači iz EU su bili prisutni širom Kosova dva meseca. Njihov Preliminarni izveštaj obuhvata dešavanja još od prvog kruga glasanja. 

Opšta politička atmosfera, kako se navodi u izveštaju, je bila mirna, iako je bilo tenzija i navoda o pritiscima na glasače i kupovini glasova u nekoliko opština. 

Svi kandidati su mogli slobodno da organizuju kampanju i imali su pristup medijima u cilju prenošenja svojih poruka biračkom telu. Slično kao i u prvom krugu kampanje, izveštavanje medija je odražavalo aktivnosti političkih stranaka, a LDK je bila najzastupljeniji subjekat u većini posmatranih medija na albanskom jeziku. Građanska inicijativa ‘Srpska’ je dominirala u političkim vestima posmatranih TV kanala na srpskom jeziku“, konstatovala je EU EOM. 

Posmatrači EU su, takođe, identifikovali neke elemente izbornog procesa na koje bi Kosovo trebalo da obrati više pažnje u budućnosti. 

Više od polovine glasačkih listića koje su poslali birači van Kosova za izbore 3. novembra je odbijeno od strane Centralne izborne komisije zbog neposedovanja kopije valjane lične karte, ukazali su posmatrači EU. 

Proces tabelarnog prikaza rezultata prvog kruga je bio dugačak i složen i samo su ograničene informacije bile dostupne u pogledu izbornog materijala i tabelarnih rezultata, što je, kako su dodali, umanjilo transparentnost procesa. 

Iako je sprovedeno na organizovan način, procesuiranje izbornih sporova od strane Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPZ ZP) je obavljeno na formalistički način, bez pokretanja istrage ili sprovođenja saslušanja, ukazali su posmatrači EU dodajući da je većina žalbi odbijeno. 

Posmatrači su istakli da je vremenski rok za podnošenje žalbi, kao i za IPZ ZP da donese odluku o njima, bio veoma kratak, što je u značajnoj meri otežalo proces. 

Preporuke oko rešavanja takvih nedostataka će biti uključene u konačni izveštaj EU EOM koji će biti objavljen početkom sledeće godine, najavljeno je u saopštenju.

Izvor: B 92

Facebook

Vreme