Ponovo porušena spomen ploča nestalim novinarima

Utorak, 13. februar 2018, 16:22

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

ORAHOVAC - Spomen obeležje koje je postavljeno u blizini Orahovca gde su poslednji put viđeni nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić po šesti put je porušeno.
 
"Ovo je do sada jedan najjeziviji trenutak zato što se na samom mestu polomljene ploče našim kolegama nalaze razbacane životinjske kosti. Kolega Budimir Ničić i ja smo uklonili te kosti onoliko koliko smo mogli, a ispod samog mesta gde se ploča nalazi istovarena je verovatno prikolica kostiju i ostataka životinjskog porekla. To je loša poruka za sva nas, ali mi kao Udruženje novinara Srbije smo tu tablu postavljali pet puta. Ovo je šesto rušenje i mi ćemo u narednom periodu organizovati kolege i naša udruženja i vratiti tablu otetim i nestalim kolegama. Mi smatramo da je ovo opomena ne samo nama, nego i međunarodnoj zajednici i Beogradu i Prištini da se suštinski problemi, a to su problemi simbola, bezbednosti, osećaja slobode trebaju rešavati munjevito", kazao je za RTV Kim novinar Politike Živojin Rakočević.
 
Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište, skrenuli na pogrešan put i prešli na teritoruju koju je kontrolisala Oslobodilačka vojska Kosova.
 
Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada nije pronađen.
 
Na mestu gde su poslednju put viđeni, članovi Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije postavili su spomen obeležje na kojem na srpskom i albanskom jeziku piše:
 
"Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih"
Facebook

Vreme