<

POLJOPRIVREDNICI NEZADOVOLJNI CENOM PŠENICE

Četvrtak, 12. jul 2018, 16:06

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

GRAČANICA - U opštini Gračanica prethodnih dana žetvu pšenice usporile su kiše, međutim sunčani dani omogućili su nastavak najvažnijeg posla za poljoprivrednike ovog leta. Žetva se polako privodi kraju, prinosi su ispod proseka, dok su  poljoprivredici nezadovoljni i ovogodišnjom cenom pšenice. Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, posetio je poljoprivrednike u ataru sela Sušica.
 
Zahvaljujući sunčanom vremenu, žetva pšenice  u gračaničkoj opštini je nastavljena. Poljoprivrednici ističu da i dalje ostaje najveći problem cena otkupa žita i nedovoljno razvijeno tržište.
 
"Najveći problem je niska cena žita, đubrivo i nafta su dosta skupi, semenska roba takođe. Još da nema subvencija, bili bi na čistom gubitku", izjavio je poljoprivrednik Dragutin Jovanović.
 
"Prinosi su od 4 do 5 tona po hektaru, kiša je učinila svoje, isprala je žito. Prošle godine je bilo bolje, vreme nas je poslužilo, ove godine žetva se odužila zbog vremena", rekao je Bogić Đurović iz Gračanice.
 
"Cena je bila 15, sada je 16 centi po kilogramu. To je veoma niska cena, nezadovoljni smo", kaže Ratko Mikić iz Sušice.
 
Predsednik opštine Gračanica, Srđan Popović, je u razgovoru sa poljoprivrednicima istakao da će opština Gračanica uložiti napore kako bi poljoprivrednicima omogućili što uspešnije bavljenje ovom bitnom privrednom granom.
 
"Za sada raspolažemo malim budžetom, ali imamo odeljenje koje se bavi poljoprivredom. Mi poljoprivrednicima pomažemo pre svega u komunikaciji sa ministarstvima koja su zadužena za razvoj poljoprivrede. Ono što smo mogli da uradimo u ovom trenutku jeste da razgovaramo sa nekim pumpama kako bi poljoprivrednicima bio omogućen popust goriva. Uskoro očekujemo da će se završiti sve oko subvencija, ove godine smo odradili dobar posao. Uspeli smo da pozovemo veliki broj poljoprivrednika i one koji do sada nisu konkurisali za subvencije", istakao je Srđan Popović, gradonačelnik Gračanice.
 
Iz lokalne samouprave  poručuju da se u skorije vreme očekuje ponovno formiranje zemljoradničke zadruge u Donjoj Gušterici, a da će isti primer slediti i druga sela u ovoj opštini.
Facebook

Vreme