"Političari da dolaze i podržavaju"

Utorak, 08. oktobar 2013, 16:56

|

Izvor: RTV Mir

|

|

PRIŠTINA - Nemački ambasador na Kosovu Peter Blomejer rekao je da političari iz Srbije treba da dolaze na Kosovo i podrže građane da izađu na lokalne izbore 3. novembra.

 

"U principu verujem da je dobro da srpski političari dolaze na Kosovo i da podrže srpske građane da učestvuju na izborima. Ipak, treba da se uzdrže od učešća u predizbornoj kampanji", rekao je nemački ambasador, a prenosi Koha ditore.

Blomejer je sugerisao da se "ne insistira previše na ovom problemu". 

Nakon što je premijer Srbije Ivica Dačić zapretio da neće učestvovati u dijalogu sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem ako mu se ne dozvoli ulazak na Kosovo, sinoć je u Briselu postignut dogovor da se "poštuje sloboda kretanja", ali i procedura za ulazak na Kosovo srpskih zvaničnika. 

Dnevnik Tribuna piše da je u Briselu dogovoreno i da srpski zvaničnici prvenstveno pozivaju građane da izađu na izbore tokom poseta Kosovu, a ne da daju podršku određenoj partiji. 

Sa druge strane, britanski ambasador Jan Klif (Ian Clif) rekao je da se neće tolerisati nepravilnosti na izborima. 

"Ne verujem da će predstavnici međunarodne zajednice i Evropske unije zatvarati oči pred manipulacijama na lokalnim izborima, kako se to dešavalo u prošlosti. Političke partije koje učestvuju u manipulacijama će biti odgovorne za blokadu puta zemlje ka EU", rekao je britanski ambasador, a prenosi Koha ditore.

Izvor: B92

Facebook

Vreme