Policija Kosova čuva sud u Severnoj Mitrovici

Petak, 01. avgust 2014, 17:23

|

Izvor: KIM Radio

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Obezbeđivanje Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice od Euleksa preuzela je  Kosovska policija, u skladu sa sa Briselskim sporazumom.
 
Kratka ceremonija primopredaje nadležnosti obezbeđenja Osnovnog suda obavljena je ispred zgrade suda u prisustvu predstavnika Euleksa i Kosovske policije. 
Direktor direkcije Kosovske policije Rašid Ćaljaj izjavio je da Kosovska policija od danas čuva sud u Mitrovici i da je to poseban dan za Kosovku policiju koja je tu u službi građana. 
 
“Kosovska policija poseduje potpuni kapacitet za obezbeđivanje ovog suda i da odgovorno tvrdi da će policija raditi posao na najbolji način i čuvati sud bolje od Euleksa”, rekao je Ćaljaj. 
 
Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je da, u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu, Euleks policija predaje nadležnost za obezbeđenje Osnovnog suda u Mitrovici Kosovskoj policiji. 
 
"Mi pozdravljamo ovaj korak koji vodi ka većoj odgovornosti lokalne policije na severu Kosova kada je u pitanju obezbeđivanje ovakvih institucija kao što je Osnovni sud", dodala je ona. 
 
Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici još uvek ne radi punim kapacitetom jer u njemu trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci. 
 
Sud u Kosovskoj Mitrovici nakon proglašenja nezavisnosti Kosova nije radio skoro osam meseci i bio je zatvoren do kraja 2008. godine jer su se ispred zgrade suda 17. marta iste godine sukobile jedinice medunarodnih snaga i Srba. 
 
Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povredena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.
Facebook

Vreme