Pola veka gimnazije u Kosovskoj Kamenici

Petak, 09. maj 2014, 17:31

|

Izvor: Radio KIM

|

|

KOSOVSKA KAMENICA - Proslavi povodom pedesetogodišnjice rada Gimnazije u Kosovskoj Kamenici prisustvovali su bivši i sadašnji profesori, učenici, ali i visoki kosovski zvaničnici.
Nekadašnji profesori ove škole sećaju se lepih uspomena, dok oni koji danas predaju ovde kažu da im nedostatak materijalnih sredstava otežava rad.
Aljit Maljići je bivši profesor albanskog jezika. Danas je došao da zajedno sa kolegama Srbima proslavi jubilej.
Govoreći o tome kako je u prošlosti izgledalo školovanje na Kosovu, Maljići se priseća da su nekada srpski i albanski jezik bili ravnopravni, odnosno da su učenici govorili oba jezika, za razliku od danas. 
“Trebalo bi da se i danas u školama predaju i srpski i albanski jezik jer živimo zajedno, u jednoj sredini i zemlji. Kada se sretnemo trebalo bi da se razumemo i razgovaramo”, kaže Maljići.
Profesor Ivan Arsić skoro deceniju predaje fizičko vaspitanje u Gimnaziji. Kaže da im za bolji rad nedostaju kabineti, kao i oprema za multimedijalnu nastavu.
“Nemamo salu za fizičko, već koristimo terene koji su ispred škole. Kada je zima radimo u učionici, igramo šah, imamo predavanja o zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, i tako improvizujemo nastavu”, kazao je Arsić. 
Direktor škole Trajan Arsić je i sam bio gimnazijalac. Kaže da za Gimnaziju i danas vlada veliko interesovanje, ali da im, pored dobrog nastavnog kadra, nedostaje još mnogo toga kako bi učenici dobili kvalitetno obrazovanje.
“Naglasio bih da su nam za rad neophodna meterijalna sredstva. Škola šest godina nije okrečena, radimo u dve smene, ovde su tri škole i zaista ima dosta đaka”, rekao je Arsić.
U istoj zgradi u Kosovskoj Kamenici smeštene su tri škole. Pored Gimnazije, ovde idu i učenici srednje Tehničke škole, kao i Osnovne škole “Desanka Maksimović”.
Gimnaziju u Kamenici pohađa oko 120 učenika, a povodom obeležavanja jubileja priredili su program za nastavnike, roditelje i bivše đake.
“Ovo je veoma važan dan za nas i našu školu. Dosta nas iz okolnih mesta pohađa ovu školu”, kazala je učenica Jovana Jovanović.
“U današnjim teškim vremenima jako su bitni ovakvi skupovi za podšku i opstanak ovog naroda ovde”, kazala je Biljana Arsić, učenica četvrtog razreda Gimnazije.
Proslavi povodom obeležavanja 50. godina rada Gimnazije u Kamenici prisustvovao je i zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović.
“Pola veka postojanja nije malo. To je nešto što ostavlja jasan pečat i trag. Ovakvi događaji su jako važni za srpsku zajednicu, za generacije koje tek dolaze. Ovakve stvari treba da negujemo i treba da ih bude što više”, rekao je Petrović.
Đaci, profesori i gosti na današnjoj proslavi bili su složni u jednom, da je obrazovanje ključ uspeha, a očuvanje srpskih škola na Kosovu preduslov za opstanak srpskog stanovništva.
Facebook

Vreme