POKRENUTA NOVA PLATFORMA ZA POVEZIVANJE MLADIH

Sreda, 16. maj 2018, 16:47

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Kancelarija UNICEF-a na Kosovu pokrenula je U-riport platformu za Kosovo, Albaniju i Crnu Goru, koja će promovisati i olakšati angažovanje mladih u procesima odlučivanja u svim oblastima života.
 
Na platformi će biti angažovani U-reporteri koji će UNICEF izveštavati o problemima mladih u zemlji u regionu.
 
U- riport platforma UNICEF-a je onlajn instrument koji mladima iz 42. zemlje sveta pomaže da dođu do povratnih informacija o pitanjima za koja su zainteresovani. Regionalni direktor UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Khan rekla je da ova platforma služi za razmenu iskustva mladih iz različitih zemalja. 
 
"To je besplatan anonimni instrument, dostupan zainteresovanima koji razmenom iskustva čvršće povezuje mlade ljude, da uče jedni od drugih. 7.6 milijardi ljudi ima pristup mobilnim telefonima, a vreme provedeno na internetu se povećava, ako se čak jedan mali deo ovih korisnika pozabavi problemima mladih ovaj projekat će biti uspešan", rekla je Afšan Khan.
 
"Ova platforma će pomoći da se pokrenu sva pitanja koja se odnose na mlade ljude kako bi se uključili i kako bi uticali na razne političke programe, bez obzira da li se to odnosi na zdravstvo ili obrazovanje, njihov glas je u tim oblastima jako bitan", kazao je Brandao Ko, Šef misije UNICEF-a na Kosovu.
 
Na platformi će U- reporteri svake nedelje preko Viber aplikacije podnositi izveštaje UNICEF-u o problemima mladih u zemlji i regionu. Iz Ministarstva za kulturu, omladinu, i sport kažu da mladi na Kosovu imaju veoma važnu ulogu.
 
"Ministarstvo će snažno podržati fond U- izveštaja, koji predstavlja najnovije tehnološko dostignuće. Ovo je prilika da mladi postignu svoje ciljeve koji su za nas od velikog značaja. Radujemo se ovakvim inicijativama. Institucije se, takođe, moraju više angažovati jer na Kosovu nedostaje novca za mlade", rekao je Redžep Hoti, Zamenik ministra za kulturu, omladinu i sport.
 
U sprovođenju platforme, koja se istovremeno pokreće u Prištini, Tirani i Podgorici, učestvovaće i NVO "Mreža vršnjačkih edukatora" iz Prištine koja se bavi pravima i problemima mladih na Kosovu.
 
"Veoma se radujemo što ćemo pomoći mladima da se uključe. Kao civilno društvo često se suočavamo sa različitim izazovima kada želimo da realizujemo neki projekat, ako uzmemo u obzir da nema puno istraživanja na ovu temu. Ovo će nam pomoći u ostvarivanju ciljeva", kaže Tringa Ljajći, uz NVO "Mreža vršnjačkih edukatora".
 
Svoje iskustvo sa budućim reporterima Unicefa na Kosovu putem skajpa su podelili i reporteri iz Ukrajine, koji se ovim projektom bave već nekoliko meseci. Takođe je pokrenuta i prva anketa U- reportera koja se odnosi na prava mladih na Kosovu.
 
Facebook

Vreme