Počeo sabor trubača u Guči

Sreda, 06. avgust 2014, 17:19

|

Izvor: RTS

|

|

GUČA - Zdravicom domaćina, podizanjem zastave i intoniranjem himne manifestacije "Sa Ovčara i Kablara", otvoren je 54. Sabor trubača u Guči.
 
Domaćin ovogodišnje manifestacije, predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić poručio je da Sabor snaži prijateljstvo među narodima, prenosi Tanjug.
 
"Ovo je najveća svetkovina ljubavi, prijateljstva, druženja i veselja uz zvuke trube radosnice i nadam se da će trajati još mnogo godina", rekao je Andrić prilikom otvaranja.
 
Predsednik opštine Lučani i saborskog odbora Mladomir Sretenović naglasio je da se ova manifestacija svrstava među najveće i najlepše sabore u Srbiji.
 
Dodao je da je Guča ponos Srbije i da sa Sabora posetioci šalju dobru sliku o našoj zemlji.
 
Ove godine, biće 1.080 učesnika u programu, a pored glavnog takmičenja, orkestri iz nekoliko zemalja Makedonije, Italije, Moldavije, Slovenije i drugih nadmetaće se u međunarodnoj kategoriji.
 
Za zlatnu trubu u nedelju takmičiće se 17 orkestara, među kojima je i jedna dama, 21-godišnja Danijela Veselinović sa istoimenim orkestrom iz Arilja.
 
Organizatori očekuju oko 450.000 posetilaca, a cena smeštaja kreće se od 600 dinara u kampu, do 30 evra u motelima u Guči, dok je na prilazima varošici 15 evra.
 
Policija je preduzela pojačane aktivnosti u svim oblastima javne bezbednosti, kako bi posetiocima pružila ličnu i imovinsku sigurnost.
 
Načelnik čačanske Saobraćajne policije Radosav Bošković rekao je da će o bezbednosti saboraša svakodnevno brinuti 150 policijskih službenika, i to samo na lokalitetu u Guči.
 
O zdravlju posetilaca brinu ekipe ovdašnjeg Doma zdravlja, dok će predstavnici Svetske zdravstvene organizacije vršiti nadzor i slati izveštaje u svoju centralu, budući da se Sabor trubača našao na listi nezaobilaznih događaja u svetu.
 
Sve javne komunalne službe spremne su za dolazak velikog broja gostiju, pa organizatori predviđaju da će manifestacija proći u najboljem mogućem redu i da neće biti većih problema, kao ni prethodnih godina.
 
Pored muziciranja na trubi, pripremljen je i bogat kulturno-umetnički i zabavni program, a posetioci će moći da se upoznaju i sa starim zanatima, narodnim stvaralaštvom, umetničkim delima na brojnim izložbama.
 
Ove godine, u Guči će nastupati nekoliko estradnih umetnika, među kojima su Svetlana Ražnatović, Miroslav Ilić i Manjifiko bend.
 
Najveća trubačka fešta na Balkanu trajaće do 10. avgusta.
 
Guča je prestonica trube od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor i jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svetu.
 
Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina Nešenel džeografik među 10 najvažnijih događaja u svetu.
Facebook

Vreme