PK: VOZAČI DA VOŽNJU PRILAGODE USLOVIMA NA PUTU

Petak, 11. januar 2019, 17:55

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Kako ne bi došlo do saobraćajnih nezgoda u zimskom periodu vozači su u obavezi da provere svoja vozila i očiste ih od snega. Iako se većina pridržava saobraćajnih propisa ima i nesavesnih građana.
 
Pre kretanja na put zarad svoje i sigurnosti drugih ucesnika u saobracaju potrebno je proveriti stanje zimskih guma, i vozilo očistiti od snega.
 
“Registarske tablice moraju biti očišćene zbog policijske kazne. Farovi moraju biti očišćeni, prednja stakla, krov, jer ukoliko kočimo može da se desi da sneg padne napred na šoferšajbnu i da dođe do udesa. Provera antifriza je obavezna, provera trapa. Trap je sad najbitniji kod ovakvog vremena. Ukoliko je nešto neispravno, oko auta, auto neće da bude tako stabilan prilikom kočenja”, rekao je automehaničar Mirko Arsić.
 
Saobraćajna policija je u poslednja 24 sata podnela 124 prekršajne prijave, od čega je 60 zbog neposedovanja neophodne zimske opreme. Prema nesavesnim vozačima su preduzete mere.
 
“Vrlo je bitno za svakog vozača da ima čiste registarske tablice, da očisti prednje i zadnje staklo. Kada je reč o registarskim tablicama koje nisu očišćene predviđena je zakonska kazna od 60 evra. Vozači nesmeju da krenu bez očišćenog prednjeg stakla i zimske opreme”, kaže poručnik Sulejman Halili, zamenik Saobraćajne jedinice Priština.
 
Negaražirana vozila treba zaštititi, bar prekriti prednji deo automobila savet je automehaničara i poručuju da je obavezno korišćenje antifriza kako ne bi došlo do oštećenja motora. Pitali smo građane koliko se pridržavaju ovih saveta.  
 
”Krenuo na put ili u lokalu, normalno je da se vozilo očisti, stakla, farovi, tablice. Mislim da jedan broj ljudi ne vodi dovoljno računa, ali mislim da je to neophodno u ovakvim uslovima kada je smanjena i vidljivost. Morali bi da se malo potrudimo da dovedemo vozilo u red".
 
“Kako može da se vozi ako staklo nije čisto, retrovizori, ako akumulator nije zagrejan, ako se ne isproba u startu, da li je klizavo, nije klizavo, tek onda može da se krene. Tablice čistim obavezno”.
 
“Vodim računa o tome, da ne smetam i drugim vozačima, tablice, svetla, krov”.
 
Iz Saobraćajne policije još jednom je upućen apel svim vozačima da vožnju prilagode uslovima na putu i da bez zimske opreme ne kreću na put.
Facebook

Vreme