Pitanje mesta za manjine ostalo za novi saziv parlamenta

Petak, 09. maj 2014, 17:25

|

Izvor: Beta

|

|

GRAČANICA - Lider SLS-a i zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović kaže da je pitanje rezervisanih mesta za manjine u Skupštini Kosova i dalje otvoreno.
Petrović kaže i da će to sigurno biti jedna od prvih tema za naredni saziv parlamenta.
On je u izjavi agenciji Beta rekao da su predstavnici manjinskih zajednica na Kosovu još 2011. godine, na sastanku sa političkim prvacima albanske zajednice, dobili garancije da će i ubuduće imati rezervisana mesta u kosovskom parlamentu, što su podržali i ambasadori Kvinte koji su prisustvovali tom sastanku.
Pertović je kazao da ne razume zbog čega lideri albanskih političkih partija nisu održali to obećanje. 
On je dodao da će zato SLS, kao i druge srpske ali i partije drugih manjinskih zajednica, zahtevati da se pitanje rezervisanih mesta prioritetno razmatra i u narednom skupštinskom saživu. 
Petrović je izrazio očekivanje da će zajedno sa Građanskom inicijativom "Srpska", uz podršku birača, pitanje rezervisanih mesta pozitivno rešiti na početku narednog skupštinskog mandata. 
On je kazao da je večeras u Gračanici održana sednica Glavnog odbora SLS-a na kojoj je razgovarano o predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima koji su na Kosovu zakazani za 8. jun.
Petrović je ocenio da bi bilo dobro da postoji zajednička izborna lista jer na tim izborima neće biti rezervisanih mesta i dodao da će tako zajedno imati veće mogućnosti da pređu cenzus. On je ocenio da to teško može da postigne samo jedna stranka. 
"Ti izbori su za nas prioritetna tema i intenzivno razgovaramo sa građanskom inicijativom 'Srpska' da na tim izborima učestvujemo zajedno. Jeste da je ostalo malo vremena, ali i tu se i prepoznaju ozbiljne političke partije, što SLS i 'Srpska' jesu", kazao je on. 
Lider SLS-a je rekao da su stranački interesi posvećeni opštim interesima srpske zajednice i da zato poziva sve one koji imaju nameru da rade u interesu srpske zajednice da se pridruže SLS-u. 
On je rekao da je SLS večeras za članove i građane Gračanice priredila koktel povodom toga što je na 59. kongresu liberala u Roterdamu, pre desetak dana, postala ravnopravni član Liberalne internacionale koju čine 100 političkih liberalnih partija iz više od šezdest država sveta.
Facebook

Vreme