<

PETROVDAN U GORNJOJ BRNJICI, MEŠTANI PAMTE BOLJA VREMENA...

Četvrtak, 12. jul 2018, 16:03

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Svečanom liturgijom i okupljanjem meštana, u Gornjoj Brnjici u opštini Priština obeležen je praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, u narodu poznatiji kao Petrovdan.
 
U maloj srednjovekovnoj crkvi posvećenoj apostolima Petru i Pavlu u Gornjoj Brnjici, svetom liturgijom i litijom svečano je proslavljena seoska i hramovna slava - Petrovdan. Liturgiju je uz verni narod služio jerej Aleksandar Našpalić.
 
"Po priči starih meštana ovde je nekada bio veoma veliki sabor i veliki skup ljudi, oko crkve se sakupljalo mnogo ljudi, ali je tada selo brojalo preko 70 porodica. Hram je izuzetno star, potiče iz srednjeg veka, tu ima i 9 nekih grobova koji su iste veličine, po predanju i prema kazivanjima starih meštana ali nije naučno dokazano da je ovde sahranjeno devet Jugovića, ali to su samo predanja", rekao je jerej Aleksandar Našpalić, paroh Brnjički.
 
Meštani pamte bolja vremena. Kažu da se u ovom selu nekada saborovalo uz muziku i mnogo više gostiju.
 
"Igralo se kolo u centru sela kod  škole to je bilo veselje, bilo je fenomenalno, a i nekako je bilo drugačije, narod nije bio stidljiv bio je ljubazniji, bili smo u svemu složni a sada smo se nažalost razjedinili", rekao je Slavko Ičararisav, iz Gornje Brnjice.
 
"Inače je ovo i seoska slava, najviše je naroda prisutno baš na ovaj dan", kaže Nikola Gigić iz Gornje Brnjice.
 
Za Nebojšu Đorđevića ovo je poseban dan. On je prošle godine na ovaj praznik postao seoski kum ili kolačar. Tvrdi da nastavlja tradiciju svojih predaka.
 
"Pošto ovde živim duže od  pedeset godina, tu sam rođen uzeo sam kolač okupljamo se ne samo za seosku slavu već i za Božić i Vaskrs", rekao je Nebojša Đorđević, kolačar.
 
Njegova supruga Vesna pripremila je slavski kolač i posluženje.
 
"Ovo je jedini dan u godini kada se celo selo ovde okupi jer je ovo seoska slava, eto mi smo ove godine imali tu čast da spremimo slavski kolač, čovek oseti neko zadovoljstvo kada oseti da može da spremi za ovaj dan svakako je ovo poseban dan za nas", zaključila je Vesna Đorđević iz Gornje Brnjice.
 
Petrovdan je jedan od retkih dana kada Gornja Brnjica podseti na ona prošla vremena kada je u ovom selu bilo više ljudi. Ovo je i prilika da se u selu čuje dečiji glas, jer ovde poslednjih godina nema omladine.
 
Facebook

Vreme