Peterle: Loši birački spiskovi i sistem glasanja van Kosova

Utorak, 13. februar 2018, 16:25

|

Izvor: Rtv Kim

|

|

PRIŠTINA - Mnogo detalja nije rešeno pre održavanja lokalnih izbora 22.oktobra, iako su vlasti na Kosovu na to bile upozorene, kazao je šef posmatračke misije EU Alojze Peterle predstavljajući završni izveštaj o lokalnim izborima na Kosovu održanim prošle godine.
 
Podsećajući da su izbori odraz demokratije jednog društva, Peterle je kazao da je na Kosovu bilo problema u biračkim spiskovima, obučenosti predstavnika biračkih odbora, u sistemu glasanja van Kosova, propusta u krivičnom gonjenju za prekršaje na izborima, ali i u plaćenim terminima na televiziji.
 
Peterle je naveo da je za trećinu oslabio profesionalizam biračkog odbora na biračkim mestima prilikom prebrojavanja glasanja. Isakao je da na pojedinim mestima članovi tih odbora nisu umeli da popune obrasce. 
Šef EU posmatračke misije naveo je da veliki broj glasača nije mogao da glasa kako valja.
 
“Broj nevažećih listića ostaje vrlo veliki, oko 8%”, kazao je Peterle, dodajući da je neophodna promena dizajna samog glasačkog listića.
 
Jedan od problema su i neažurirani birački spiskovi, kazao je Peterle.
 
“Poverenje javnosti u preciznost biračkog registra je na niskom nivou, pošto tu postoji veliki broj preminulih lica. Birači nisu uvek dodeljeni na biračkom mestu gde im je najbliže mesto stanovanja. Civilni registar treba da ažurira podatke”.
 
Peterle je bio kritičan i prema načinu glasanja izvan Kosova. Kazao je ne postoje nikakve mere koje bi kontrolisale način glasanja.
 
“Opet su dokazali da postoje ozbiljni slučajevi prevare, da se ljudi predstavljaju umesto nekih drugih osoba, naročito u Istoku”.
 
Govoreći o zastupljenosti u medijima tokom izborne kampanje, Peterle je kazao da treba ograničiti sponzorisanje određenih političkih programa.
 
“Preporuka je i da se pojača učešće žena u izbornom procesu. Političke partije treba da identifikuju delotvorne mere da povećaju učestvovanje žena na liderskim pozicijama”.
 
Peterle je kazao da će EU pratiti i dešavanja između izbornih procesa. U tom smislu nudi svoju asistenciju i finansijsku podršku u implementaciji.
 
“Hajde da delujemo odmah. Ne znam bolje vreme nego sada jer kad budemo mnogo blizu nećemo moći ovo da uradimo”, kazao je Peterle.
Facebook

Vreme