PATRIJARH U ŠTRPCU POZVAO NA JEDINSTVO I SLOGU

Ponedeljak, 15. april 2019, 19:12

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

ŠTRPCE - U okviru posete Kosovu, patrijarh srpski Irinej boravio je u Sirinićkoj Župi. U Štrpcu, kod crkve Svetog Nikole, dočekao ga je veliki broj vernika. Obraćajući se okupljenom narodu, srpski patrijarh pozvao je na jedinsvo i slogu, koji su nam, kako je naglasio, preko potrebni u ovim teškim vremenima.
 
Budućnost naše zemlje je na mladima, rekao je partijarh Irinej i pozvao narod da, uprkos svim poteškoćama, ostane na Kosovu i tako sačuva svoja vekovna ognjišta i svoje svetinje.
 
Poglavar SPC boraviće sutra na severu Kosova, a predviđeno je da se u 11 časova obrati narodu u crkvi Svetog Dimitrija u severnoj Mitrovici.
 
Patrijarh Irinej: Muzička škola Stanišoru Oaza duhovnosti
 
Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej posetio je danas posle podne u Stanišoru kod Gnjilana Muzičku školu “Stevan Hristić”. U prisustvu više od stotinu vernika, patrijarhu u čast učenici i profesori pripremili su koncert na kojem su se predstavili mladi muzički talenti Pomoravlja, koji već godinama, osvajaju brojne nagrade na školskim takmičenjima širom Srbije.
 
Obraćajući se vernicima, patrijarh Irinej je naglasio značaj obrazovanja i dečjeg stvaralaštva u životu Srba na Kosovu.
 
“Muzička škola u Stanišoru je oaza duhovnosti i kulture. To je dokaz da ćemo pored svih iskušenja koja nas čekaju opstati na ovim prostorima. Mi treba da se borimo kulturom i umetnošću jer je naš narod darovit. Mnogo ste me oduševili i mnogo sam radostan što sam danas sa vama ovde”, rekao je srpski patrijarh.
 
Ovo je prvi put da patrijarh SPC boravi u Pomoravlju.
 
Posle Stanišora, patrijarh Irinej se, u pratnji vladike Teodosija i sveštenstva i monaštva Eparhije raško – prizrenske, uputio u manastir Draganac gde će služiti liturgiju i obratiti se narodu.
 
Srpski patrijarh je prekjuče otpočeo svoju posetu svetinjama na Kosovu i do sada je, pored Pećke patrijaršije, obišao manastire Visoke Dečane i Zočište, kao i Peć, Orahovac, Veliku Hoču i Prizren.
 
Patrijarh Irinej u Dragancu: Ostanite ovde braćo i sestre
 
Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej u okviru posete Kosovu pred više od 300 vernika služio je danas svetu arhijeresku liturgiju u manastiru Draganac u Pomoravlju. 
 
Sa svete Lazareve zemlje u jedinom živom manastiru u Pomoravlju, patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe da ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Kako je istakao, veliki broj okupljnih vernika danas, dokaz je da ima Srba na Kosovu. 
 
“Mene posebno raduje što vas vidim ovde u ovoliko velikom broju. Ostanite ovde braćo i sestre. Od ove zemlje nećete naći bolju. Zemlja je ova majka naša. To je zemlja naših otaca, praotaca i predaka“, rekao je patrijarh SPC Irinej.
 
U okviru višednevne posete Kosovu patrijarh Irinej prethodnih dana je obišao spske svetinje u Štrpcu, Prizrenu, Orahovcu, Peći, Velikoj Hoči i Dečanima kako bi pred Vaskrs srpski narod na Кosovu ojačao u molitvi i nadi da ostanu i opstanu na ovim prostorima. Inače, ovo je prvi put da patrijarh SPC boravi u Pomoravlju.
Facebook

Vreme