Pantić: Izbori kao referendum

Utorak, 08. oktobar 2013, 17:02

|

Izvor: RTV Mir

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Na izborima 3. novembra građani Kosova će odlučiti da li žele da ostanu deo Srbije, kaže kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić.

 

Pantić kaže da građani mogu da ostanu u Srbiji ili će bojkotom dozvoliti uspostavljanje institucija na čelu sa ljudima koji ne žele dobro Srbiji i srpskom narodu.

Pantić, koji je kandidat za gradonačelnika Kosovske MItrovice ispred Građanske inicijative “Srpska” ocenio je da predstojeći izbori na Kosovu nisu lokalni, kako to predstavlja Priština, niti su izbori na kojima će Srbi svojim učešćem priznati tzv. nezavisnost Kosova. 

“Na ovim izborima Srbi će odlučiti da li žele da ostanu deo Srbije ili će neizlaskom prihvatiti da bez ikakvog otpora Albanci zauzmu i sever Kosova i uspostave svoje instituvcije i na njihovo čelo dovedu ljude koji su bliski njima, da dovedu ljudi koji ne žele da dobro ni srpskom narodu ni Srbiji,”- rekao je on. 

Pantić je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni kandidati G.I. “Srpska” za odbornike u Kosovskoj Mitrovici, ocenio da u Srpskoj ove izbore tretiraju kao svojevrstan referendum na kojem će se građani izjašnjavati za ili protiv Srbije, a ne za ili protiv Prištine. 

“Nakon izbora biće formirane institucije koje će biti priznate od svih u svetu. Za mene i ove ljude koji čine “Srpsku” institucije koje su do sada postojale su takođe bile legalne i legitimne, ali nisu bile legalne za predstavnike međunarodne zajednice, a Priština ih nije uvažavala. 

Naše opštine su do sada radile umanjenim kapacitetom i nisu u punom obimu mogle da štite interese Srba koji žive na KiM,”- rekao je on. 

Nakon izbora niko, pa ni Albanci, Brisel i Vašington neće moći da kaže za izabrane predstavnike da su nelegalni i nelegitimni, rekao je Pantić ističući da će onda kao legalni i legitimni sa punim pravom moći da kažu svima da ne priznaju nezavisno Kosovo, da nisu Kosovari već Srbi, državljani Srbije. 

Niko od nas nema pravo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu jer to nije uradila ni naša Vlada, to nije uradio SBUN i optužbe koje stižu da ćemo mi učešćem na izborima priznati nezavisnost Kosova ne stoje, rekao je Pantić. 

“Nakon izbora mi ćemo jače braniti naše interese, naše pravo da živimo na ovim prostorima, pravo da se školujemo na našem jeziku, da zadržimo naše državljanstvo, da se lečimo u našim bolnicama, da imamo naše institucije,”- rekao je on. 

Izvor: B92

Facebook

Vreme