PALJENJE VATRE NA OTVORENOM ŠTETNO I OPASNO

Sreda, 07. avgust 2019, 15:50

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Prema upozorenjima meteorologa nalazimo se u vrelom periodu godine, koje će potrajati do 9. avgusta. Upravo zbog toga je posebno važno da se ne pali vatra na otvorenom u šta spada i paljenje strnjišta koje nije agrotehnička mera jer nanosi štetu zemljištu, može prouzrokovati ozbiljne požare, a spada i u krivično delo izazivanja opšte opasnosti koje je zabranjeno Zakonom. Naši sagovornici ističu da su poljoprivrednici na teritoriji opštine Gračanice sve više svesniji ovih upozorenja i da uglavnom izoravaju svoja polja.
 
Osim niza negativnih posledica, paljenje strnjišta ili žetvenih ostataka za posledicu ima i dugotrajno uništavanje zemljišta, naročito ukoliko se to čini svake godine. Paljenjem se uništavaju korisni mikroorganizmi u zemljištu, neophodni za ravnotežu i stvaranje humusa. Uz to, vatra sa njiva može se proširiti i izazvati ozbiljne požare. Goran Trajković je iskusni poljoprivrednik i upozorava da paljenje strnjišta ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima.
 
"Moj savet je da se ne pale žetveni ostaci prvenstveno zbog bezbednosne situacije, a i zbog zemljišta svakako, jer paljenjem usled velike toplote se uništava kvalitet zemljišta, prvi sloj zemljišta čak do 10 santimetara i za oporavak je posle potrebno bar 2-3 godine da prođe“, tvrdi Trajković.
 
Upravo zbog toga stručnjaci za zaštitu od požara upozoravaju da se ne pali vatra na otvorenom, a to se posebno odnosi na paljenje strništa, koje nije agrotehnička mera, a nanosi štetu zemljištu, i pri tom se karakteriše kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Šef vatrogasne jedinice u Lapljem Selu apeluje da se u slučaju izbijanja požara prvo pozovu vatrogasci, a onda da se krene sa samostalnim gašenjem vatre ukoliko dođe do požara.
 
"U odnosu na prošlu godinu mogu reći, da je ove godine i te kako smanjen broj paljenja strnjišta u poljima. Međutim imali smo jedan požar koji se dogodio na samom početku vrše iz nehata, ali su na vreme pozvali našu vatrogasnu jedinicu i brzom intervencijom uspeli smo da saniramo požar. Tom prilikom izgorelo je oko 10-15 hektara obradive površine, to je bio jedini veći slućaj. Primećeno je da su ljudi počeli sa izoravanjem strnjike, jer shvataju da je takav vid mnogo korisniji i nadam se da će za nas biti mnogo manje posla“, zaključuje Dragan Sekulić šef vatrogasne jedinice.
 
Da bi se paljenje, žetvenih ostataka i drugih različitih vrsta otpada predupredilo na terenima su svakodnevno inspektori. Direktor odeljenja inspekcije pri Opštini Gračanica podseća da je opština još pre 3 godine uvela pravilnik i admistrativno upustvo koje se odnosi na novčano kažnjavanje za paljenje strnjišta kome podležu i fizička i pravna lica. Novčane kazne nisu male u zavisnosti od vrste otpada kreću se od 50 evra pa naviše.
 
"Svake godine apelujemo da, baš u ovo vreme kad kreću žetveni radovi u poljima , da povedu računa jer osim što paljenjem bilo kog otpada zagađuju životnu sredinu, mogu prouzrokovati i mnogo veće posledice. Primera radi prošle godenine prilikom panjenja jedne njive požar se proširio i stigao do par kuća, taj požar se jedva ugasio. Moramo da utičemo na ljude kako bi shvatili da  stvaraju veliku opasnost za okolinu“, upozorava Miloš Aritonović direktor odeljenja inspekcije.
 
Paljenje strništa, odnosno žetvenih ostataka, davnašnja je primitivna agrotehnička mera kojoj poljoprivrednici protivzakonito pribegavaju kako bi izbegli neophodne troškove, ali umesto ušteda, stvaraju veliku opasnost za okolinu, zagađenje životne sredine, nanose štetu poljoprivrednom zemljištu i ugrožavaju sveukupan biodiverzitet.
Facebook

Vreme