Ostavke ako ne puste Ivanovića

Utorak, 28. januar 2014, 14:53

|

Izvor: RTV Mir

|

|

KOSOVSKA MITROVICA, 28.01.2014. - Predstavnici Srba sa severa, građani i odbornici GI SDP protestovali su ispred policijske stanice zbog hapšenja lidera te liste Olivera Ivanovića.

 

Oni su se okupili u ponedeljak uveče i mirno protestovali ispred policijske stanice u severnom delu Mitrovice.

Predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili su puštanje na slobodu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a njegovi odbornici, ako se to ne desi, zapretili su da će podneti ostavke na mesta u lokalnim skupštinama opština na severu Kosova.

Posle sastanka sa predstavnicima Euleksa u Kosovskoj Mitrovici, predstavnici SDP rekli su da će u utorak i narednih dana u Kosovskoj Mitrovici biti organizovani protesti građana u slučaju da se Ivanoviću ne omogući odbrana sa slobode. 

Predstavnik GI SDP Ksenija Božović izjavila je novinarima da su razgovarali sa regionalnim koordinatorom Euleksa, koji ih je informisao zbog čega je Ivanović lišen slobode, i istakla da zahtevaju njegovo hitno puštanje na slobodu. 

Ona je podsetila da su na protest ispred zgrade suda, policije i Euleksa u Kosovskoj MItrovici večeras bili, pored odbornika, i predstavnici Vladine Kancelarije za KiM, gradonačelnici sa severa Kosova i da svi oni imaju isti stav i smatraju da je Ivanović nevin. 

Božovićeva je najavila mirne proteste sve dok Ivanović ne bude oslobođen i pušten na slobodu, najavivši da bi večeras trebalo da poseti lidera SDP, a da će sutra ujutru dogovarati dalje korake. 

Nadam se da će ceo državni vrh učiniti napore da se Oliver Ivanović oslobodi, a ako se desi da Ivanović ne bude pušten, mi odbornici ispred SDP sutra ćemo podneti ostavke, jer ovo nije demokratski i nije u redu, rekala je ona. 

"Šta mogu da očekuju drugi, obični građani Kosovske Mitrovice ako se jednom ovakvom čoveku i lideru ovakve stvari dešavaju. Nama ovde nije bezbedno i mi ovde ne možemo da živimo sa svojim porodicama", rekla je Božović.

 

Predsednik upravljačkog Tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Ljubomir Marić izjavio je da je potpuno neprihvatljivo za srpsku zajednicu da se na ovaj način sprovode bilo kakve istrage. 

"Ne može se srpska zajednica tretirati na taj način da se ljudi pritvaraju i tretiraju na drugačiji način, a da za sve druge postoji nešto što je odbrana sa slobode. Ono što je osnovno i neophodno jeste da se na ovaj način ne može ponašati međunarodna zajednica", kazao je Marić. 

Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković izjavio je da on i celokupno rukovodstvo opštine Zvečan najoštrije osuđuju ovaj čin Euleksa i hapšenje Ivanovića. 

"Takođe smatramo da ovo hapšenje ima političku konotaciju, jer ne doprinosi miru i ne doprinosi uspostavljanju vladavine prava, što je cilj i Euleksa", ocenio je Janković. 

Predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić je takođe osudio hapšenje Ivanovića i zatražio hitno oslobađanje, jer takav čin u krhkoj situaciji u Mitrovici ne doprinosi ni miru, ni stabilnosti u gradu. 

 

On je pozvao građane da ostanu mirni i istakao da nema mesta panici u ovoj situaciji.

Nakon nešto više od dva sata građani i odbornici su se mirno razišli ispred zgrada suda, policije i Euleksa, čije su kapije bile zatvorene. 

Okupljeni su ispred zgrade sedišta policije i Euleksa došli u automobilima u koloni i uz sirene. Kapije na ulasku u zgrade suda i policije su zatvorene, a okupljeni čekaju da im se neko obrati. 

Nadležni tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova uhapsio je sinoć lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića i od suda zatražio određivanje pritvora.

Tužilac kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK) saslušao je ranije danas Ivanovića u vezi sa istragom o ratnim zločinima i posle toga izdao nalog za njegovo hapšenje. 

Ivanović je tokom dana dobrovoljno došao u policijsku stanicu u severnoj Kosovskoj Mitrovici gde ga je saslušao tužilac iz KSTK, nakon prethodnog dogovora tužioca i advokata Ivanovića, saopštio je Euleks. 

Građanska lista "Srbija, demokratija, pravda" saopštila je da Ivanović nije priveden već se kao odgovoran građanin odazvao na poziv Euleksa da da izjavu. 

"Ipak, nesumnjivo je da za cilj ima i izazivanje straha i nestabilnosti u celokupnoj srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji", navodi lista SDP. 

Ivanović se sumnjiči za dva teška krivična dela 1999. i 2000. godine.

Izvor: B 92

Facebook

Vreme