Oliveru Ivanoviću određen pritvor od 30 dana

Utorak, 28. januar 2014, 9:09

|

Izvor: RTV Mir

|

|


KOSOVSKA MITROVICA, 28.01.2014. - Advoka Nebojša Vlajić izjavio je da je jutros rano lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću određen jednomesečni pritvor i da je Ivanović odveden u Prištinu u pritvorsku jedinicu.

Advokat je rekao i da će na ovakvo rešenje uložiti žalbu jer smatra da su razlozi za pritvor nepostojeći i neosnovani i da će tražiti njegovo oslobađanje.Optužbe, osim što su krajnje ozbiljne za najteža krivična dela, su smešne, izmišljene i besmislene, dodao je Vlajić.

"Ono što se Ivanoviću stavlja na teret nije mogao da učini i nije učinio, motivacija za to je van prava i tu nikakve situacije u smislu dokaza ne postoje. Na način na koji je Ivanović optužne svako od nas može biti optužen i na Kosovu za nas zbog ovoga nema ni životne ni pravne sigurnosti", rekao je on. 

Na hapšenje Ivanovića juče gotovo da nije stigla ni jedna reakcija od državnog vrha Srbije. Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je jutros u Kažiprstu B92 da je bio iznenađen vešću da je uhapšen lider Građanske inicijative SDP. 

On je ocenio da na Kosovu ništa nije slučajno i da se sve što se dogodi ima uticaja na tamošnji poli9ički život, te će stoga, i u slučaju privođenja Ivanovića, to imati uticaj na politički život na Kosovu, a Ivanović i njegova GI SDP nije politička snaga z apotcenjivanje, dodao je Selaković. 

Na pitanje šta će zvanični Beograd učiniti po tom pitanju, ministar pravde je rekao da Srbija ostaje zainteresovana da vidi razloge zbog kojih je Ivanović uhappen, kao i dokaze koji tužilac protiv njega poseduje. On je podsetio da je i sam Ivanović ranije rekao da je Unmikov tužilac odbacio navode onoga što mu se danas stavlja na teret, a o čemu su pisali mediji. 

A na pitanje šta Beograd može da uradi, on je rekao: "Specijalno tužilaštvo na Kosovu je pod nadležnošću Euleksa i mi možemo da tražimo sve podatkei da čekamo." 

Ivanović je osumnjičen u istrazi o ratnim zločinima, koja je u toku, kao i u vezi sa ubistvom počinjenim nakon konflkta na Kosovu. 

Podsetimo, predstavnici Srba sa severa, građani i odbornici GI SDP protestovali su sinoć ispred policijske stanice zbog hapšenja lidera te liste Olivera Ivanovića. 

Predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili su puštanje na slobodu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a njegovi odbornici, ako se to ne desi, zapretili su da će podneti ostavke na mesta u lokalnim skupštinama opština na severu Kosova.

 

Izvor:b92

Facebook

Vreme