OBELEŽENO ŠESNAEST GODINA OD UBISTVA U GORAŽDEVCU

Utorak, 13. avgust 2019, 17:42

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

GORAŽDEVAC - Danas je u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu služen parastos povodom šesnaest godina od ubistva dečaka Ivana Jovovića i Panta Dakića koji su se kupali na reci Bistrici.
 
Parastos su u prisustvu članova porodice ubijenih dečaka i meštana Goraždevca služili iguman manastira Visoki Dečani  Sava Janjić i iguman manastira Draganac Ilarion uz sasluženje lokalnih paroha.
 
’’Ja nikada neću zaboraviti kada sam neposerno posle tog strašnog zločina na reci Bistrici otišao i video to mesto zločina gde se još videla njihova krv , gde su se videle njihove papučice i odeća . Ta deca su postradala , među njima su bili i neki ranjeni , hvala Bogu neki od njih su se i oporavili i drago nam je da nije bilo više žrtava i molimo se da im Gospod podari večni mir i radost, ali molimo se im se isto tako kao onima koje je Gospod i proslavio jer Hrišćani su se vekovima okupljali i sećali onih koji su postradali kao nevine žrtve ne samo da bi se molili za njihov pokoj i večni život , nego da bi se molili i njima , da i oni se mole za nas", kazao je on.
 
Sa tugom i bolom današnjeg dana se sećaju porodice ubijenih dečaka u Goraždevcu. Otac Pante Dakića kaže da se svakog trinaestog  avgusta priseti jezivog prizora koji je zatekao na Bistrici pre 16 godina. Dodaje da je počiniocima ovog zločina mesto u zatvoru.
 
’’Šesnaest  godina je već prošlo danas. Na ovaj dan uvek se setim šta se tamo odigralo. Bilo je 100 dece, a ispaljeno je 89 metaka, tu je bilo dece i od godinu, pet , sedam godina. Ja sam imao tu nesreću, ali je velika sreća u nesreći bila za ove druge . Sama pomisao na taj monstruozni zločin je strašna’’, rekao je Dakić.
 
Parastosu je prisustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Zoran Bojović.
 
"Udarili su tamo gde smo kao narod i ljudi najranjiviji , udarili su na našu decu . Nije to bio zločin jednog naroda protiv drugog , kao što i nijedan zločin to i nije , ubice su imale lice , ime i prezime, imaju ga i danas , kao što lica, imena i prezimena imaju i oni koji im pomažu da izbegnu kaznu", reako je Bojović.
 
Trinaestog avgusta 2003. godine ubijeni su Ivan Jovović i Panto Dakić, dok su Bogdan Bukumirić, Đorđe Ugrenović, Marko Bogićević i Dragana Srbljak teško ranjeni. Ubice  nisu pronađene, a istraga je obustavljena 2010. godine. 
 
Facebook

Vreme