NOVI VOLONTERI MIROVNOG KORPUSA NA KOSOVU POLOŽILI ZAKLETVU

Petak, 10. avgust 2018, 15:49

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Američki volonteri Mirovnog korpusa koji dolaze iz različitih delova SAD-a radiće naredne dve godine kao nastavnici engleskog jezika u osnovnim i srednjim školama na Kosovu, uglavnom u ruralnim oblastima. Volontera će biti i u tri opštine sa srpskom većinom.
 
Volonteri Mirovnog korpusa, njih 36-oro od kojih će troje biti angažovano u srpskim sredinama, položili su zakletvu pred ambasadorom SAD na Kosovu Gregom Delavijem. Oni će nakon tromesečne obuke koju su završili na Kosovu započeti dvogodišnju službu kao nastavnici engleskog jezika.
 
"U poslednjih deset nedelja ovde na Kosovu suočili smo se sa mnogo izazova, učili smo albanski i srpski jezik, imali smo treninge za volontere. Ja ću predavati engleski u Lapljem Selu", kaže Džozefin Mintel, volonter Mirovnog korpusa.
 
"Upoznali smo veoma dobre ljude ovde na Kosovu. Prve četiri nedelje učili smo i albanski i srpski, a ostalih šest nedelja samo srpski zato što ću ja predavati engleski u Novom Brdu", rekao je Kol Votson, volonter Mirovnog korpusa.
 
Ovo je peta godina zaredom da američki volonteri dolaze na Kosovo, nakon što je tadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga, u septembru 2013. godine sa Mirovnim korpusom potpisala državni sporazum. Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi poručio je da će Amerika nastaviti da podržava Kosovo.
 
"Volonteri Mirovnog korpusa predstavljaju Sjedinjene Američke države i oni će graditi prijateljstva sa svim zajednicama na Kosovu jer je SAD prijatelj Kosova i to se neće promeniti. Partnerstvo naših zemalja je duboko i višestruko i mi se angažujemo za demokratiju i prosperitet", kaže Greg Delavi, ambasador SAD na Kosovu.
 
Volonteri iz SAD-a su prethodno proveli 10 nedelja kod porodica na Kosovu kako bi lakše savladali jezik i bolje razumeli tradiciju, običaje i kulturu naroda. Ministar obrazovanja Kosova Šućri Bitići zahvalio se volonterima Mirovnog korpusa i rekao da će njihovim zalaganjem biti unapređen obrazovni sistem na Kosovu.
 
"Podržavaćemo vas uvek u vašem angažmanu jer je to potrebno našem obrazovnom sistemu. SAD je uvek tu da nas podrži i da nam pomogne da postanemo prava demokratska država i postignemo sve standarde. Mi imamo omladinu koja želi da uči i moramo ih podstaći da se što više usavršavaju jer oni predstavljaju našu budućnost", rekao je ministar obrazovanja, nauke i tehnologije.
 
Misija Mirovnog korpusa podrazumeva promovisanje mira i prijateljstva u svetu i boljeg razumevanja između Amerikanaca i državljana drugih zemalja.
 
Facebook

Vreme