"Novi planovi zbog Rusa"

Nedelja, 03. avgust 2014, 17:43

|

Izvor: Tanjug

|

|

PARIZ - Anders fog Rasmusen najavio da će severnoatlantska alijansa pripremiti nove odbrambene planove, suočena sa "ruskom agresijom" na Ukrajinu. 
 
On je pozvao zemlje članice NATO da povećaju ulaganja u vojsku.
 
"Ruska agresija bila je upozorenje i stvorila je novu bezbednosnu situaciju u Evropi. Pojačaćemo vojne vežbe i pripremićemo nove odbrambene planove", rekao je generalni sekretar NATO u intervjuu francuskom regionalnom listu "Midi libr" (Midi Libre).
 
On je istakao da će ohrabriti zemlje NATO da povećaju ulaganja u sektor odbrane, prenosi Frans pres. 
 
Rasmusen je podsetio da je tokom proteklih pet godina Rusija za 50 odsto povećala ulaganja u svoj sektor odbrane, dok su zemlje NATO ta ulaganja smanjile za u proseku oko 20 procenata. 
 
"Moramo da preokrenemo taj trend", dodao je generalni sekretar severnoatlantske alijanse. 
 
Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je u subotu u pismu upućenom Ramusenu i liderima zemalja članica NATO da ta alijansa mora preispitati dugoročne odnose sa Rusijom i ojačati kapacitete da brzo odgovori na svaku pretnju. 
 
NATO treba da održi "snažno" prisustvo odbrambenih snaga u istočnoj Evropi, napisao je Kameron. 
 
Šest nedelja pre nego što će Velika Britanija biti domaćin samita NATO u Njuportu, u južnom Velsu, Kameron je rekao da na tom sastanku želi da se dogovori o strožoj politici prema Moskvi, čime bi se poslala poruka da se članice NATO ne mogu zaplašiti. 
 
Kameron je rekao da je NATO uvek hteo samo da bude partner Rusije, a ne pretnja, ali da "je jasno da Rusija smatra NATO svojim protivnikom". 
 
Rasmusen je u intervjuu francuskom listu rekao da se slaže sa Kameronom. 
 
"Žao mi je zbog toga, zato što moramo razvijati plodonosnu saradnju Zapada i Rusije. Ali, mi moramo da se prilagodimo ovoj novoj situaciji", dodao je on. 
 
Govoreći o padu malezijskog aviona sa 298 putnika i članova posade u istočnoj Ukrajini 17. jula, Rasmusen je rekao da je reč o "ratnom zločinu". 
 
"Imamo dosta informacija prema kojima su separatisti, uz podršku Rusa, krivi" za rušenje malezijskog "boinga 777", naglasio je on.
Facebook

Vreme