Nagrada za novinara sa KiM

Petak, 07. jun 2013, 14:28

|

Izvor: RTV Mir

|

|

Kosovska Mitrovica, 07.06.2013. - Nagradu za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju dvanaesti put dodeljuje Kompanija "Novosti", ove godine dobio je Ivan Radulović, honorarni dopisnik "Novosti" sa Kosova.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na hrabrog dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, koji je ubijen 11. juna 2001. godine u ranim jutarnjim satima u hodniku ispred svog stana, i čiju smrt nadležni organi ni do danas nisu rasvetlili. 

Petočlani žiri,koji su sačinjavali predstavnici UNS, NUNS, "Večernjih novosti", jagodinskog "Novog puta" i Književnog kluba "Đura Jakšić" u Jagodini, odlučio je da nagrada pripadne Ivanu Raduloviću, koji je pokazao izuzetnu hrabrost, upornost i visoku profesionalnost u izveštavanju sa Kosova i Metohije, posebno sa severa pokrajine. 

I ove godine bilo je predloženo više novinara, koji su zaslužili nagradu "Milan Pantić", ali se žiri jednoglasno odlučio za Radulovića, koji svakodnevno na Kosovu i Metohiji deli sudbinu svog naroda. On hrabro i krajnje profesionalno predočava aktuelnu i izuzetno složenu situaciju u ovom delu naše zemlje. 

“Bezbroj je priloga kojima je Radulović pokazao pravi istraživački duh. Bio je danonoćno sa ljudima na barikadama,izveštavao o sukobima Kfora sa narodom,bio među onima na koje je pucano iz svih oružja.Svedok je i izveštač sa događaja kada su specijalne jedinice kosovske policije ROSU krenule u osvajanje severa Kosova i kada su u tome sprečene.Uvek je sa tih događaja pisao hladne glave,odmereno,krajnje profesionalno i tačno”, navodi se u obrazlženjuj žirija.

Nagrada će Raduloviću biti uručena u utorak, 11. juna, u Gradskoj biblioteci u Jagodini, na dvanaestogodišnjicu ubistva Milana Pantića.

Tog dana, predstavnici "Novosti" i novinarskih udruženja,kao i poštovaoci dela Milana Pantića,obići će njegovu večnu kuću,položiće cveće na mesto ubistva i na spomenik ubijenom novinaru u jagodinskom parku,koji su podigle "Novosti" i grad Jagodina,a koji od pre dve godine nosi ime Milana Pantića.

 Izvor: TV Most

Facebook

Vreme