Mrkić i Dasu o izborima na Kosovu

Utorak, 08. oktobar 2013, 17:05

|

Izvor: RTV Mir

|

|

BEOGRAD - Zamenica ministra spoljnih poslova Italije Marta Dasu izjavila da je važno da lokalni izbori na Kosovu budu fer i korektni i da u njima učestvuju kosovski Srbi.

 

Dasu je istakla da je veoma važno da i srpska i kosovska strana poštuju ono što je ranije dogovoreno i da obe strane budu konstruktivne kad god bude prilike za razgovor među njima.

"Mi smatramo da je zaista od veoma velike važnosti da ti izbori na Kosovu budu fer i korektni i da u njima učestvuju pripadnici srpske zajednice", rekla je Dasu tokom zajedničkog obraćanja novinarima nakon sastanka sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem. 

"Kada to bude bilo tako onda smo na pravom putu da od januara započnu i pregovori o pridruživanju (izmedju Srbije i EU)", zaključila je Dasu. 

Ministar Mrkić rekao je da namerava da poseti Kosovo čim se za tim ukaže potreba ali da, u kontekstu izbora na Kosovu, on nema ličnu potrebu da ide na Kosovo jer nije rodjen tamo. 

"Ja govorim u kontekstu toga što se sada pripremaju lokalni izbori u pokrajini, ali svakako nameravam da posetim Kosovo čim se bilo koja potreba javi. Čini se da je juče u Briselu postignut jedan sasvim korektan dogovor u tom smislu". 

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u ponedeljak uveče u Briselu, posle sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, da je postignut dogovor da svi srpski zvaničnici ubuduće mogu putovati na Kosovo - i pre, i za vreme izbora.

Izvor: B92

Facebook

Vreme