Merkel: Sa Vučićem o daljem putu Srbije

Subota, 07. jun 2014, 17:18

|

Izvor: RTS

|

|

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da se raduje poseti predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Berlinu i najavila da sa njim razgovarati o "daljem putu Srbije".Kancelarka je, u video-poruci, postavljenoj na sajtu nemačke vlade, istakla da sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evrospku perspektivu i posebno pohvalila Srbiju za napredak u odnosima sa Prištinom, prenosi Tanjug.Merkelova je podsetila da se sa Vučićem čula ranije telefonom u vezi poplava, dodavši da je Nemačka ponudila i pružila praktičnu podršku.Ona je konstatovala da postoje razlike u stavovima, ali i da produktivne tenzije vode ka promenama, pomenuvši u tom kontekstu da bi, da ju je neko pre dve ili tri godine pitao da će se Srbija kretati ovim putem po pitanju Kosova, rekla da je sumnjičava ali da je sada vidljiv značajan napredak u suživotu sa Prištinom.
Merkelova je podsetila da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova i izrazila uverenje da će "i Srbija ići praktičnim putem poboljšanja odnosa sa Kosovom".
"Kada se pogleda istorija, vidi se da se takve promene prihvataju, ali da su određene promene spore. Važno je da Srbija želi da ide putem ka EU. Sigurno je tu još puno koraka.
Međutim, mira na zapadnom Balkanu će biti samo ako postoji evropska perspektiva", objasnila je ona, podsećajući da je evropska istorija tesno povezana istorijom na zapadnom Balkanu, ukazujući ujedno na stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata.
Nemačka kancelarka je podvukla da zvanični Berlin nije protivnik širenju EU i istakla da Nemačka samo insistira na ispunjavanju postojećih kriterijuma na putu ka članstvu.
Zapadni Balkan, prema njenim rečima, ima jasnu perspektivu pristupanja EU, dodajući da je, međutim, pred tim zemljama još dug put.
Ona je podvukla da je iskustvo pokazalo da se moraju problemi rešiti pre prijema u članstvo, kao i da je neophodan napredak pre ulaska u Uniju.
"Ako pre pristupanja nema napretka, zasigurno neće biti lakše nakon prijema", objasnila je Merkelova.
Facebook

Vreme