Mala pobeda Beograda nad Prištinom

Utorak, 08. oktobar 2013, 16:53

|

Izvor: RTV Mir

|

|

BEOGRAD - Politički analitičari Dušan Janjić i Predrag Simić oceniili da je sinoćni sastanak u Briselu o Kosovu bio koristan da bi se smirile tenzije.

 

Analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Predrag Simić rekao je danas da je Brisel posalo pozitivan signal i da je Beograd izvojevao malu pobedu.

"Sprečeno je da dodje do krize u sprovodjenu izbora i briselskog sporazuma, jer bi to ugrozilo Evropsku uniju", rekao je Simić za agenciju Beta. 

Rezultat trojnog sastanka on je ocenio i kao očekivan, pošto je prema njegovim rečima, odluka kosovskih vlasti direktno ugrozila evropsku diplomatiju. 

"Taj gest je doveo u pitanje sprovodjenje sporazuma što je najveći uspeh evropske diplomatije, bilo bi za očekivati da će Ketrin Ešton preseći celu stvar i reagovati ovako kako bi bi izbori protekli u redu i kako bi se omogućila primena sporazuma", rekao je Simić. 

Simić upozorava je "pobeda" Beograda mala i dodaje da očekuje nova neprijatna iznenadjenja iz Prištine kao što je bila zabrana ulaska srpskih funkcionera na Kosovo. 

"Sastanak je privremeno odložio probleme koje prate Briselski sporazum i ja očekujem nova neprijatna iznenadjenja," kazao je Simić. 

 

Politički analitičar i predsednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da sada očekuje da će "obe strane, a i učesnici na terenu, shvatiti da lokalni izbori 3. novembra nisu sudnji dan". 

"Međunarodna zajednica ovde stalno gleda samo jednu stvar - da đaci ne preteraju sa decibelima i da ih primiri, dakle, ovaj sastanak je bio spuštanje decibela na ono što mogu uši međunarodne zajednice, a i birača, da izdrže", rekao je Janjić. 

Janjić je ocenio da je "problem u ozbiljnoj nervozi EU da stvari izmiču kontroli", odnosno da se lokalni izbori neće završiti na regularan način. 

On je rekao da u EU postoji "ozbiljna nervoza" da će doći do odlaganja konstituisanja opština i zajednica opština sve do maja, kada treba da budu održani parlamentarni izbori Kosova". 

Janjić je ukazao na to da se političko-bezbednosne tenzije ne smanjuju, nego se podižu, čak i na jugu Kosova i da do danas nije rasvetljen najdrastičniji teroristički akt, ubistvo carinika Euleksa. 

On je ocenio da su planiranu posetu premijera Ivice Dačića Kosovu i Metohiji kosovska strana i neke ambasade u Prištini shvatile kao nameru da se "udari mali šamar", ali da je, sa druge strane, bilo u redu i što je Dačić reagovao na zabranu posete. 

Janjić je rekao da birači ozbiljno shvataju lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 3. novembra i da se očekuje visoka izlaznost Srba na severu Kosova od oko 30 odsto. 

On je ocenio da u međunarodnoj zajednici postoji bojazan od stvaranja bloka među samim Srbima na Kosovu, jer bi se moglo dogoditi da srpska lista, koliko god da osvoji na izborima glasova, 25 ili 30 odsto, ne bude u mogućnosti da formira vlast i da je "opasno odbacivanje drugih Srba". 

Izvor: B92

 

Facebook

Vreme