KUBUROVIĆ: BOJIM SE DA ĆE SUD ZA RATNE ZLOČINE OVK OSTATI "MRTVO SLOVO"

Nedelja, 15. april 2018, 17:49

|

Izvor: Ratni zločini,Večernje novosti

|

|

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović izrazila je bojazan da će Specijalni sud za ratne zločine OVK, na kome insistira EU, ostati "mrtvo slovo na papiru"."Nisam sigurna koliko će taj sud uopšte zaživeti jer se toliko dugo najavljuje podizanje optužnica, a ništa se ne događa", izjavila je Kuburović za današnje "Večernje novosti".
 
Veliki broj predmeta koji su bili pokrenuti za zločine nad Srbima, ne samo poslednji slučaj "Medikus", završen je obustavom postupka bez ikakvog obrazloženja, objašnjava ona.
 
Kako dodaje, nijedan postupak vođen pred pravosudnim organima i Euleksom nije završen osuđujućom presudom za zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.
 
"Štaviše, Euleks najavljuje da će smanjiti svoju misiju i da će u potpunosti napustiti deo koji se tiče pravosuđa", kaže Kuburović.
 
Kuburović je ocenila da vraćanje poternica na kojima se nalaze Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i ostali kosovski Albanci protiv kojih su podignute optužnice, u sistem Interpola predstavlja rezultat uspešne diplomatske ofanzive Srbije.
 
"Srbija je uspela da istera na čistac da su to optuznice koje su donete na osnovu relevantnih zakona i da svi treba da poštuju međunarodne prilike", rekla je ona.
Facebook

Vreme