<

Kosovska Mitrovica: Likvidacija pasa, tela ubijenih životinja po ulicama

Ponedeljak, 19. jun 2017, 18:47

|

Izvor: Kossev

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Upozoravamo čitaoce da su fotografije uznemirujućeg sadržaja, uprkos tome što su zamućene
Najmanje četiri psa likvidirana su noćas, a više je povređeno kada je jedna, ili više nepoznatih osoba navodno vatrenim oružjem sa prigušivačem ubijala životinje na ulicama Kosovske Mitrovice. 
 
Više građana je u međuvremenu sklonilo svoje štićenike sa ulica i zbrinjavaju povređene pse, uz asistenciju udruženja za zaštitu životinja. 
Da li je u pitanju incident, ili organizovana akcija likvidacije pasa lutalica, do objavljivanja ove vesti, ni posle više časova istrage - nismo uspeli da do kraja zvanično potvrdimo. Prvi čovek Kosovske policije za region Sever kaže da "još nemaju potpune informacije". Niti jedna opštinska struktura, ni druga u Kosovskoj Mitrovici, kako tvrde, nisu bile upoznate sa ovom akcijom. Iz Privremenog organa, uz osudu akcije, navode da oni nisu organizator. 
 
Gradonačelnik Rakić potvrđuje isto, i navodi da je o noćašnjoj likvidaciji pasa "saznao jutros sa Fejsbuka", da je u toku konsultacija sa policijom, kako bi od njih dobio više informacija i da će, "ukoliko se tela životinja i dalje nalaze na ulicama", naložiti njihovo uklanjanje.
 
Prema do sada dostupnim informacijama, koje još uvek nisu potvrđene sa zvaničnih adresa, akcija likvidiranja pasa lutalica započeta je sinoć oko 20 časova i trajala je sve do ponoći. Građani su slučajeve likvidacije, kako su našoj redakciji u više svedočenja izneli, prijavili policiji, a prema takođe nepotvrđenim informacijama, barem jedna patrola je i izašla na uviđaj. Istovremeno, građani koji su svedočili za naš portal insistiraju da se njihova imena ne objavljuju.
 
Ipak, čini se da najviše informacija trenutno stiže sa Fejsbuka. Stranice i privatne profilne stranice na ovoj društvenoj mreži od sinoć su preplavljene sa potresnim fotografijama ubijenih pasa, među kojima ima i skotnih kuja, a od kojih su neki, kako na Fejsbuku svedoče građani, izbačeni i iz vozila.
 
Ovo su samo neki od desetine komentara građana Kosovske Mitrovice:
"U našem gradu trenutno je pogrom pasa!!! Neko ubija najpitomije pse..Sklanjajte svoje štićenike ODMAH"
 
"Nađen još jedan u ulici Sutjeska, izbačen iz vozila."
 
"Ne mislim da je ovo delo nekog manijaka sa diskutabilnim detinjstvom. Izgleda kao dobro organizovana akcija istrebljivanja."
"Volim pse, ali ne volim ljude koji su preuzeli odgovornost na sebe, a samim tim i novac (donacije nevladinih stranih organizacija), a da pritom ništa nisu uradili po pitanju istog... Pasa lutalica nikad sve više, ujeda i napada svakodnevnih, kao da su bezbolniji ukoliko su čipovani i obeleženi. Treba pozvati na odgovornost nadležne za brigu jadnih pasa, oni su krivci nastale situacije. Gde su azili za lutalice, gde je novac izdvojen za to, otkud ovoliko lutalica..."
 
"Pa ako ti kao čovek imaš srca da ubiješ živo biće...uzmi pušku i pucaj...Sramota...ko može da ubije životinju taj je spreman i na čoveka."
 
"Ovo je samo jedan od kojih je sinoć na najnehumaniji način okončao, a za ostalo će onaj gore da se pobrine."
 
Našoj redakciji stiglo je i više poziva i poruka zabrinutih, odnosno uplakanih građana. Zajedničko u njihovom svedočenju jeste to da su se tela uginulih životinja noćas nalazila na ulicama grada, da su pozivali policiju i da je među njima bilo čipovanih pasa.
 
Međutim, iako na Fejsbuku snažnim rečima i potresnim slikama iskazuju svoje ogorčenje, jutros, za KoSSev, mnogi nisu raspoloženi da pod svojim imenom i prezimenom ponove ono što su sinoć videli.
 
"Ne želim da se moje ime i prezime provlači i ne želim probleme. Imate u policiji moju izjavu, pa neka vam kažu," bio je komentar jednog od svedoka onog što se noćas navodno dogodilo.
 
Ovakva praksa se nigde u Srbiji ne sprovodi, ubijanje pasa krivično delo.
 
Sa druge strane, jedna od retkih koja je medijima htela da da izjavu pod svojim identitetom jeste lokalna veterinarka Milica Elezović, i vlasnica veterinarske ambulante "Nera Vet", uprkos tome što ona nije bila direktni svedok noćašnje akcije.
 
O akciji je saznala od prijatelja, a među likvidiranim psima je i, kako je Elezović objasnila, štićenik upravo njene ambulante. 
"Nisam bila na licu mesta, a da je jedan od naših štićenika ubijen, javila mi je prijateljica. Slučaj je prijavljen policiji. Jezivo je to što je na taj način urađeno i što niko nije obavešten. Ubijani su pitomi psi, dakle, nije se pravila selekcija," rekla je ona. 
 
Istovremeno je potvrdila i da je nekoliko pasa ranjeno takođe, te da će upravo neke od njih ona kao veterinar danas i zbrinuti. 
Na pitanje kakva je praksa u rešavanju problema velikog broja pasa lutalica, Elezović naglašava da sigurno nije ona kakva je noćas izvedena. 
 
"Ovakva praksa se više nigde u Srbiji ne sprovodi. Po zakonu Republike Srbije, ubijanje pasa je krivično delo. Akcije se sprovode po principu otvaranja azila - radi se sterilizacija, kastracija - pod obavezno da se eliminiše mogućnost reprodukcije, vakcinacija i smeštanje u azile. To je humana akcija koja je priznata svuda u svetu i radi se i CNR program - kastracija, sterilizacija i vraćanje pasa na prvobitno stanište, što smo mi i započeli. Ni u kom slučaju se ne radi ono što je urađeno sinoć," objašnjava Elezović.
 
Kosovska policija: Nemamo potpune informacije
 
U potrazi za više informacija i zvaničnom potvrdom o tome ko je sinoć likvidirao pse u Kosovskoj Mitrovici, odnosno da li je korišćeno vatreno oružje sa prigušivačem, kontaktirali smo Kosovsku policiju za region Sever. Oni u ovom trenutku "nemaju potpune informacije". 
"Nemam još potpune informacije, kad budem imao - poslaću vam!" naveo je u kratkom pisanom odgovoru za KoSSev direktor regiona Sever, kapetan Nenad Đurić. 
 
Privremeni organ Kosovske Mitrovice: Nismo organizator, ispitujemo situaciju, osuđujemo ovaj akt
 
Kontaktirali smo i predstavnike mitrovičkih lokalnih samouprava iz oba sistema - srpskog i kosovskog. 
 
Iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica na naše pitanje da li su oni organizatori ove akcije, navode da nemaju nikakve veze sa sinoćnjim ubijanjem pasa, ali i da se trenutno bave istragom šta se dogodilo.
 
"Nemamo nikakve veze sa tim. Mi se time bavimo, ispitujemo situaciju i videli smo, na žalost, šta se dogodilo. Nemamo nikakve veze sa tim," rekao je u kratkoj izjavi za KoSSev portparol mitrovičkog privremenog organa, Sergej Zaporožac, zatraživši istovremeno da mu pitanja uputimo i pisanim putem, što smo i učinili. 
 
Rakić: Opština Severna Mitrovica nismo organizatori 
 
"Ja nisam za ovo čuo juče. Saznao sam jutros preko Fejsbuka. Opština Severna Mitrovica nije organizator, niti je na bilo koji način učestvovala u ovakvoj akciji," ovo je za KoSSev rekao jutros gradonačelnik Goran Rakić.
 
Na naše pitanje kako je moguće da opština nema informacije o tome šta se u njoj događa, Rakić kaže:
 
"Upravo sam zatražio policijski izveštaj i poslaću inspekcijsku službu na ulice. Ne mogu da koristim neproverene informacije."
On je istovremeno podsetio na poslednju sednicu SO-a na kojoj se upravo raspravljalo o azilu, koja je, međutim, bila zatvorena za javnost.
 
Na ovoj sednici je, kako je Rakić rekao, saopšteno da je napravljen idejni projekat za rešenje problema pasa lutalica.
Na istoj sednici je, takođe, rečeno da još uvek nema dovoljno sredstava kako bi se projekat realizovao u skladu sa međunarodnim normama. 
 
Problem pasa lutalica u prošlosti se takođe rešavao likvidacijom, u saradnji sa lokalnim lovačkim savezima, ali su se građani obaveštavali unapred o ovoj akciji, uz napomenu da svoje ljubimce i štićenike sklone sa ulica.
 
Pre dve godine u Kosovskoj Mitrovici pokrenuta je i akcija zbrinjavanja pasa lutalica koju je sprovela ambulanta "Nera Vet" uz podršku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i pojedinaca, kada su psi veterinarski zbrinuti, sterilisani, vakcinisani, kastrirani, mikročipovani i ponovo vraćeni na ulicu. Tada se procenjivalo da je na teritoriji ove opštine na severu bilo oko 170 pasa lutalica, što je bio izuzetno visok broj za površinu ovog dela grada.
 
U međuvremenu o mnogim psima koji borave u određenim delovima grada brinu građani iz tih delova grada, hraneći ih redovno, a neki ih vode i na redovne vakcinacije.
Facebook

Vreme